Блокчейн технологиите позволяват да увеличим доверието в институциите, но за

...
Блокчейн технологиите позволяват да увеличим доверието в институциите, но за
Коментари Харесай

България въвежда Европейската блокчейн инфраструктура за услуги

Блокчейн технологиите разрешават да увеличим доверието в институциите, само че за задачата първо е належащо да цифровизираме съответните процеси и по-късно – да включим блокчейн като спомагателен пласт, добавящ сигурност и проследяемост. Това са част от изводите на първата по рода си у нас конференция “ ”. Тя се организира на 12 май в София и е проведена от Посолството на Франция в София като част от самодейностите, свързани с френското председателство на Съвета на Европейския Съюз. Съорганизатори са Сдружение Startup Factory и Френският институт в София.

Във фокуса на събитието беше внедряването на Европейската блокчейн инфраструктура за услуги (т.нар. EBSI – European Blockchain Services Infrastructure), което към този момент е почнало у нас. Инфраструктурата ще разреши жителите на България да употребяват обществени услуги по-евтино, по-бързо и по-лесно. Тя ще направи и редица услуги като инспекция на дипломи, следене на документи и други, по-евтини и леснодостъпни. България към този момент поддържа “възел ” от Европейската блокчейн инфраструктура и в идващите месеци ще са налични първите принадлежности и приложения, които могат да се употребяват от български жители и администрацията за по-ефективни трансгранични обществени услуги.

“Вместо да минаваме през мудни и скъпи процеси на превод, апостил, заверка, ще можем да резервираме в цифровия си портфейл нашата тапия и да разрешаваме тя да бъде верифицирана върху блокчейн, когато аплайваме за работа или университет в друга страна член ” – показа Емилиян Енев, съорганизатор на събитието и съосновател на българската блокчейн компания Recheck.

Важен аспект е и планът за европейски персонален дигитален портфейл, който се чака да бъде внедрен през идващите няколко години. Той ще ни даде опция напълно да направляваме значими удостоверителни документи като шофьорска брошура, тапия, документи и да решаваме по какъв начин и на кого да даваме достъп до тях.

Сред тематиките, прегледани на конференцията, бяха още вероятностите за внедряване на блокчейн в институциите в България, като финален стадий на дигитализацията, последователното оформяне на цифрова еднаквост, посредством основаването на следи от всички наши дейности в интернет, както и степента на готовност на системите на държавните институции за консолидиране на блокчейн като инструмент за верификация на данни и бистрота за ръководство на обществените запаси. Според участниците в събитието, тази отворена технология може също да помогне на жителите да си върнат контрола върху персоналните данни.

Конференцията беше открита от Н. Пр. Флоранс Робин – дипломат на Франция в България, която подчертава върху потребността да намерим баланс сред цялостната липса на регулация на блокчейн и несъразмерната регулация. Министърът на електронното ръководство Божидар Божанов от своя страна съобщи, че тази технология може да бъде употребена като инструмент за увеличение на доверието в институциите.

Във форума се включиха още евродепутатът Ева Майдел, ръководителят на Европейска комисия в България Цветан Кюланов, представители на национални и интернационалните институции, на неправителствени организации и бизнеса. Райна Стамболийска, интернационално приет специалист, откривател, съветник и създател в областите на киберсигурността и етичното хакерство, показа своя опит и показа информация за сполучливо осъществени блокчейн планове по света.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР