Блогърката Арина Холина споделя, че преди да си потърсиш мъж,

...
Блогърката Арина Холина споделя, че преди да си потърсиш мъж,
Коментари Харесай

Как да се освободим от предразсъдъците за идеалната връзка

Блогърката Арина Холина споделя, че преди да си потърсиш мъж, би трябвало да намериш себе си.

В магазина виждате роклята на фантазиите си. Прелестна, идеална, с необикновен червен цвят. Влюбвате се в нея – мигновено и неразумно. „ Не мога да пребивавам без тази рокля! Това не е просто дреха – това е знамето, с което ще завладявам света, Луната, Слънцето! “. Вече се виждате с мечтаната си алена рокля, кожата ви сияе, косата пада на меки талази по раменете, червилото ви също е алено, а в ръцете си държите дребна сребриста дамска чанта… „ Взимам я, взимам я! “, викате на продавачката. „ Размер М! Или какъвто имате! Ще отслабна или ще напълнея за тази рокля! “. Продавачката се скрива в складовото помещение и се връща със същата рокля – само че зелена. Вие сте в суматоха. Да не са свършили алените?! Не, не са. „ На вас ще ви отива повече зелена “, споделя консултант-продавачката. „ Само зелена и никаква друга “.

Ето това са любовните връзки. Връзката е компромис – всички ни го споделят. Искаш алена, а получаваш зелена. Искаш риба? Яж пилешко! Искаш да гледаш „ Хепи енд “ на Ханеке? Съжаляваме, ще гледаш „ Черната пантера “ на Райън Куглър (който и да е той).

Потиснатите стремежи

Дори в случай че сте срещнали най-приятния мъж на света, който споделя 70 % от вашите привички и усети, отново ще се разминавате в доста аспекти. И ще започнете да се дърлите за желанията си.

Как по този начин сте се озовали във Флоренция, вместо в Берлин? Защо сте в заведение за скара, а не в рибен ресторант? Защо карате ски в планината, вместо да практикувате йога на брега на океана? Компромиси. Проклети взаимни отстъпки!

И Флоренция, и пържолите, и ските не звучат като неприятен вид, само че вие към този момент не сте вие. Не сте същото момиче, в случай че сте със зелена рокля, вместо с алена.

Когато се разделих с моя брачен партньор № 2, към две седмици си седях у дома и слушах музика. И внезапно разбрах какъв брой рядко съм си пускала музика тъкмо тогава, когато ми се е желало, и то тъкмо онази музика, която ми се е слушала, и то да я чувам тъкмо толкоз, колкото желая. Един от значимите моменти на женското благополучие – да изпиеш бутилка вино, да си пуснеш Лейди Гага и да танцуваш по долно долни дрехи. Колко пъти съм го правила, до момента в който бях омъжена? Хмммм… Веднъж?

Ето това осъзнаване беше едно от най-ярките прекарвания в живота ми. Това благополучие, тази независимост, това чувство да съм себе си, а не някакъв човек, който непрекъснато отстъпва на другия. И в случай че се върнем на „ алената рокля “, то да – никой към този момент не подлагаше на критика облеклото ми.

Цялата женска просвета до 2010 година ни твърди, че любовната връзка е фантазията на всяка жена. Може да имаш обучение или кариера, само че без мъж си никой. В обичания ни сериал „ Сексът и градът “ героините не търсят секс, а връзка. Просто връзките им постоянно стартират със секс – и отново там завършват. Но не тъй като дамите го желаят, а тъй като мъжете са капризни. Уж мъчно време е настанало за дамите в епохата на половата независимост, това е тип напътствие за оцеляване „ Как да не изгубиш вяра, в случай че всичките мъже са токсични ергени “.

И ние си получаваме връзката, а след това още една връзка, а след това още нещо като връзка, а след това отново си висим у дома с разрушено сърце и зачатъци на ненавист към мъжете в душата.

Точно в този миг дамата може да разбере какъв брой й е хубаво да е сама. Може да усети какъв брой са прелестни вечерите, когато взимаш вана с пяна, палиш си свещи, гледаш обичания си сериал – и никой не ти пречи да си живееш живота. Можеш колкото си искаш да пробваш тоалети пред огледалото – и никой няма да върви напред-назад, спъвайки се в теб и пречейки ти да се отдадеш на заниманието си. Можеш още на следващия ден да заминеш за Виена на посетители на другарка – без да уведомяваш никого за проектите си. Можеш да поканиш колкото си искаш приятелки вкъщи, с цел да тичат из жилището, пробвайки роклите ти, разглеждайки вибраторите ти, обсъждайки на всеослушание преимуществата и минусите на секса с не изключително талантлив мъж.

Една моя другарка има позната, да я назовем Оля. Та тя е прекарала цяла година сама. Сега Оля се готви за нова връзка. Тя е „ купила чехли “ (първо си мислех, че това е смешка, след това - че Оля се е побъркала, а най-после разбрах, че по този начин се примамвал мъж съгласно курсовете „ по какъв начин да се омъжа “). Оля се готви за любовна връзка по този начин, като че ли счита да заеме нова, по-значима служба. Тя знае, че ще й се наложи още веднъж да готви у дома, да не помни за приятелките си, да преразгледа графика си за деня. Но това е вероятният най-малко – максимумът ще пристигна, когато сътрудникът заяви за своите привички и условия.

Оля е осъществила се млада жена. Купила си е кола, апартамент, има добра кариера. На 35 години е. И в този момент счита да стъпче живота си в прахта, единствено тъй като съгласно нея тъкмо това е „ връзката “.

„ Това е обикновено, нали? “, пита ни тя. И даже най-хубавата й другарка споделя на всеослушание, че не, не е обикновено.

Не е обикновено, само че всички жени… всички хора вършат сходни неща, когато стартират сериозна връзка. Някои по-малко, други – като Оля – повече. Ето по този начин живеем – отказвайки на себе си да сме себе си. Аз ли? Че това значимо ли е? Най-важното е да имам мъж до себе си!

Големият въпрос е „ Защо? “.

Секс можем да получим където и да е, с който и да е. Емоции също. Общуването е налично – в епохата на обществените мрежи и медии даже е повече от нужното.

Дали не е поради публичното мнение? Всички си имат мъже, а ти – нищо? Мама се тормози?

От една страна това е проблем. Когато моя другарка се раздели с колегата си, всички започнаха много насилствено да я канят на посетители. Защото на „ гостито “ всички са женени, а тя е свободна и несъмнено единствено чака да отмъкне мъжа на някоя от познатите си. Това е извънредно, само че постоянно се среща.

От друга страна – може пък да не са ни притрябвали такива другари? Ако си с всичкия си, за какво ще общуваш с тези крокодили?

Жените и отчаянието

Според мен дамите имат две страшни рецесии в живота си. Втората идва малко преди 40-тата годишнина – точно тогава дамата изпитва страха от старостта с цялостна мощ. Първата рецесия е малко преди 30 години, когато осъзнаваш, че още не си омъжена и нямаш деца. Такава жена от 30 до 35 години изпитва бясно предпочитание да сътвори семейство. Тя е подготвена да слуша всевъзможни ведически гурута, да стартира всевъзможни връзки, с който и да било – стига мъжът да свикне и да остане с нея.

Обикновено схемата е следната – тя е на 33, неотдавна се е разделила с сътрудник, който дълго време не й е предложил брак. Живее сама, отбелязва триумфи в работата, постоянно пътува, има страхотни приятелки, с които се забавлява добре. И внезапно осъзнава, че в случай че не се омъжи, животът й завършва.

И тя стартира да пречупва себе си. Започва да слуша всевъзможни нелепости (спомнете си по какъв начин Шарлот от „ Сексът и градът “ съобщи, че към този момент ще се среща единствено с омъжени приятелки, тъй като те имали „ вярната карма “?), може да зареже работата си (защото кариерата изкривява „ женската чакра “), търси в мъжете татко и брачен партньор (а не събеседник или любовник). Тя купува мъжки чехли, булчинска рокля, записва се на курсове по готварство, на курсове по орален секс… Общо взето от преуспяла, интелигентна и модерна жена става продажница. И всичко това вместо да се любува на живота си. Вместо да се радва на триумфите си. Вместо да цени времето, което прекарва уединено със себе си, с приятелите си, с обичаните си филми.

Жената не може да бъде сама – коства й се, че хората я презират поради това. Но тя не е сама – тя постоянно е съпроводена от това „ публично мнение “, което е по-лошо от всеки съпруг-насилник. „ Ами като се прибираш у дома сама и апартаментът е празен – не се ли натъжаваш? “, питат ме такива познати. Не! Апартаментът не е празен! В него съм АЗ! И аз съм огромно нещо! Запълвам напълно и жилището си, и живота си! Толкова огромна съм, че в случай че позволи в живота си различен човек, ще би трябвало да нарязвам елементи от себе си – и от това доста ще ме заболи.

Рецептите на щастието

Ако жена, която към този момент е на 30+ и не се нуждае от финансова поддръжка, се усеща „ непълноценна “ и бие паника като църковна камбана – значи й е време не да се омъжи, а да отиде на психотерапевт. Много ясно, че може да се влюби, да се омъжи, да роди деца – само че не тъй като „ би трябвало “, нито тъй като без това страда от възприятие за празнина и самотност. Връзките, мъжете, децата, кучетата – те не запълват тази празнота. А единствено отвличат вниманието на дамата от вътрешните й проблеми. Ако човек се усеща зле със себе си – постоянно ще му е зле, без значение дали има някой около него.

Единственият метод да не превърнеш живота си в купчина безсмислени руини е да направиш по този начин, че да ти е добре със самата себе си. „ Имам потребност от това, от което нямам потребност! “ е първият симптом на депресията. За каквото и да става дума – за новата рокля или за бъдещите деца.

Ако нещо не те устройва, само че не можеш да схванеш какво тъкмо – обърни се към доктор.

Другите може да имат брачен партньор, бебе и ипотечен заем – само че да нямат благополучие. Те са се сдобили с всичко, което „ би трябвало “, само че не са станали щастливи.

Ако не можеш да дадеш отговор на въпроса „ Защо се усещам толкоз зле без мъж? “ – значи казусът не е в мъжа. И да – мъжът няма да те избави.

Въздишали сте цяло детство над облиците на рекламното семейство – къща, градинка, лабрадор, дечица, цялостно схващане и обич до гроб? Амиии… Вие елементарно се връзвате да купувате фантазии. Мечтата на производителя на мляко, на възглавнички за диван, или фантазията на майка ви, която умира от досада и желае внуци. Но това не е вашата фантазия. Това е просто рекламен трик. Вашите мечти за Мъжа, който ще ви отърве от самотата, са просто реакция на положителния маркетинг. Но не отразяват действителния живот.

Ако желаете да получите живот, а не бутафория, замислете се защо ви е нужна любовната връзка, защо ви е мъж, дали това е нужно на вас или на вашите „ доброжелатели “, какво ще изгубите и какво ще намерите? И дали си заслужава точно за този човек да изгубите себе си? Сигурни ли сте, че той ви прави толкоз щастливи, че поради него да се откажете от „ мечтаната алена рокля “ и да носите оттук насетне единствено зелената?
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР