Близо две трети от седмокласниците са се затруднили да разтълкуват

...
Близо две трети от седмокласниците са се затруднили да разтълкуват
Коментари Харесай

Седмокласниците извличат информация от текст, но се затрудняват да работят с данни

Близо две трети от седмокласниците са се затруднили да разтълкуват внушенията на стихове от одата " Опълченците на шипка " на изпита по български език и литература. По-добре се оправят със дилемите със затворен отговор - повече от 3 хиляди възпитаници са получили оптимален или непосредствен до оптималния брой точки на тези задания. Учениците умеят да извличат информация от текст. Това демонстрира анализът на Министерството на образованието и науката (МОН), което разгласява резултатите от изпитите.

Средният резултат на изпита по български език е 55.04 точки от 100 оптимални. През миналата година междинният резултат е бил 53.63 точки. Двама възпитаници имат по 100 точки и на двата изпита по български език и литература и математика.

На изпита 181 седмокласници са получили 0 точки, което е 0,3 % от явилите се възпитаници. Учениците, които са постигнали оптималния брой точки, са 13. 99.5 точки имат 15 възпитаници, а 99 точки имат 34 седмокласници.

Две от дилемите с избираем отговор са затруднили учениците - установяване типа на използвано в изречение местоимение и определянето на типа на изречение по състав, оповестяват от ведомството.

 Изпитите след седми и десети клас: най-важното за учениците и родителите Изпитите след седми и десети клас: най-важното за учениците и родителите

Тази година седмокласниците писаха обстоен преразказ от името на безпристрастен повествовател по описа " Ева, която пораства и се смалява ". Средният брой точки е 17.8 от общо 35.

Средният резултат на изпита по математика е по-нисък - 35.29, точки и е съпоставим с данните от миналата година - 35.32 точки. Максимален резултат от 100 точки имат 262 възпитаници, а 180 възпитаници имат 0 точки.

Учениците се затрудняват при разчитането, потреблението и интерпретирането на данни, показани с текст или диаграма, както и при съставянето на математически модел на действителни житейски обстановки и преобразуването му с математически способи и логаритми. Повече от половината възпитаници се оправят сполучливо със дилемите за изчисление на числов разумен израз и с решение на неравноправие. Близо две трети от седмокласниците се затрудняват да ползват свойствата на пропорциите. Почти 40% от учениците показват знания за детайлите и свойствата на валчестите тела и се оправят с намиране на размер на конус, осведомят от министерството.

 Седмокласниците извличат информация от текст, само че се затрудняват да работят с данни

По райони най-добре на изпита по български език и литуратура се показват седмокласниците от София-град, Смолян и Варна, а най-ниски са резултатите в Сливен, Ямбол и Кърджали.

Регионите, в които учениците имат достижения от изпита по математика над междинните за страната, са София-град, Варна и Бургас. С най-ниски резултати са седмокласниците от районите Видин, Разград и Сливен.

 Седмокласниците извличат информация от текст, само че се затрудняват да работят с данни

Резултатите на десетокласниците

При десетокласниците междинният резултат по български език и литература е 49.44 точки, което е с над 6 точки повече спрямо миналата година. Учениците се оправят по-успешно със дилемите с избираем отговор - 4120 десетокласници са постигнали оптимален брой точки на тези задания. Учениците се оправят по-трудно със дилемите със свободен отговор. Най-трудна задача за учениците е била основаването на обобщение.
Максимален брой точки има един възпитаник, а 74 имат 0 точки.

Средният резултат по математика е 34.5 точки и бележи лек растеж спрямо миналогодишните резултати. Учениците се оправят по-добре със дилемите, изискващи използване на заучени логаритми, модели. Те се затрудняват при решение на задания с уголемен свободен отговор и при добиване на информация от текст, чертеж, графика или диаграма.

 Седмокласниците извличат информация от текст, само че се затрудняват да работят с данни

По райони най-добре на изпита по български език и литература са се справили десетокласниците от София-град, Смолян и Варна, а най-слаби са резултатите в Търговище, Разград и Шумен.

Регионите, в които учениците имат достижения по математика над междинните за страната, са София-град, Смолян, Кърджали и Варна. С най-ниски резултати са десетокласниците от районите Враца, Видин и Перник.

 Седмокласниците извличат информация от текст, само че се затрудняват да работят с данни

По свое предпочитание седмокласниците можеха да се явят на национално външно оценяване по британски, италиански, немски, съветски и френски език. Най-много - 2120, избраха британски език, като реализираха междинен резултат 86,5 точки.

Най-много десетокласници са положили изпит по британски език, равнище В1 - 1429. Средният резултат е 63,7 точки. Десетокласниците имаха опция да се явят на изпит по осведомителни технологии за премерване на цифровите компетентности. На него се явиха 1905 възпитаници, а 62.68% от тях са постигнали резултат, еднакъв и по-голям от 50 точки.

Всеки възпитаник може да се запознае с изпитната си работа на 29, 30 юни и 3 юли 2023 година Информация за мястото и времето ще да бъде оповестена на уеб страницата на съответното районно ръководство на образованието.

Резултатите от изпитите за седми и десети клас може да видите
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР