Близо четиви месеца след жестокото убийсвто на Димитър Малинов в

...
Близо четиви месеца след жестокото убийсвто на Димитър Малинов в
Коментари Харесай

Насрочиха дело! Близнаците от Цалапица се изправят пред съда в сряда

Близо четиви месеца след жестокото убийсвто на Димитър Малинов в Цалапица, двамата братя Валентин и Борислав Динкови, обвинени като помагачи в престъполението,  ще се изправят пред  Районен съд-Пловдив в сряда. Към момента те са с взета мярка за неотклонение „ задържане под стража “ и се намират в следствения арест към пандиза в Пловдив.
Прочетете още
Динкови са предадени на съд за това, че на 20 юни 2023 година – 21 юни 2023 година в Цалапица в съучастничество като причинители, са спомогнали на Рангел Бизюрев, направил на 20 юли 2023 година умишленото ликвидиране на 24-годишния Димитър Малинов, да избегне и да бъде осуетено по отношение на него наказателно гонене. Борислав бе обезпечил превозването на тялото на Димитър с кола, а Валентин бе донесъл кирка и лопата, с цел да бъде изкопана дупка и да го заровят. След това Динкови нахвърляли от горната страна строителни боклуци от близкото бунище. 

Обвиняемите не са се споразумели с Рангел Бизюрев за тези си дейности преди осъществяване на самото действие.

Според импортирания в съда обвинителен акт,  обвинението на близнаците към момента е по чл.294, ал.1, вр. чл.20, ал.2, вр. ал.1 от Наказателен кодекс, за персонално укривателство . За това закононарушение законът планува отнемане от независимост до пет години.

 Разследването във връзка с Рангел Бизюрев продължава за осъществено ликвидиране, квалифицирано по член 116, алинея 1, т. 6, прочие 3, вр. член 115 от Наказателния кодекс под надзора на Окръжна прокуратура-Пловдив. За установяването и задържането му е издадена Европейска заповед за арест, за която все още няма данни да е изпълнена.

Именно квалификацията на обвиняването  предизвика вълна от митинги. Близките, родственици и поданици да Цалапица, ежедневно проведоха шествия с искане за правдивост. Всички, подкрепящи фамилията на убития Митко, пожелаха двамата братя да бъдат упрекнати като съучастници, а не помагачи, тъй като за тях това е съучастничество в убийството. Протестите не престават под  наслов „ Аз съм Митко и няма да мълча ”!. Такъв ще бъде проведен и на утрешния ден. 

Междувременно бе разпоредена инспекция от министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, с цел да се наблюдава дали има позволени нарушавания от страна на полицията в следствието за жестокото закононарушение. Нейните резултати бяха оповестени преди дни, като стана ясно, че са открити позволени са основни пропуски и нарушавания при реакцията на Министерство на вътрешните работи след убийството в Цалапица.

Именно поради тези пропуски откритият като извършител- Рангел Бизюрев е напуснал страната. Проверяващата комисия не е разкрила данни за прикриване на случая или прояви на защита по отношение на двама братя близнаци-  Валентин и Борислав Динкови , съпричастни към закононарушението.

Констатирано е  недобро взаимоотношение на ОДМВР – Пловдив и районно управление (на МВР) – Стамболийски, както и липса на организация за реализиране на издирвателната активност.

Във връзка с инспекцията  бяха формирани няколко дисциплинарни производства. Едното, от което е против някогашния шеф на ОДМВР - Пловдив Васил Костадинов, на който има издадена заповед за налагане на дисциплинарно наказване " уволняване ". Заповед за дисциплинарно наказване " уволняване " има и против гл. контрольор Ангел Керпиев – шеф на районно управление (на МВР) – Стамболийски.  Третото такова е против контрольор Дамян Капов, който е бил в група " Криминална полиция " към районно управление (на МВР) – Стамболийски при ОДМВР – Пловдив, за което се планува налагане на дисциплинарно наказване " уволняване " за " действия, несъвместими с етичните правила за държание на държавните чиновници в Министерство на вътрешните работи, уронващи престижа на службата ". Служителят краткотрайно е отхвърлен от служба. Срокът на производството е до 25 декември.

В 1-ва част на следствието на Тина Ивайлова и екипа на,  стана ясно, че събитията от нощта на 20-ти юли, вероятно не са се случили на посочената от единия близнак локация.  В следствието бе показано предполагаемато лобно място на 24-годишния Митко, както и хорнологията на жестокото ликвидиране.  Тази неделя, очаквайте 2-ра част на следствието на Тина Ивайлова  и екипа  на!
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР