Близо 50 години след като Брус Лий почина на 32-годишна

...
Близо 50 години след като Брус Лий почина на 32-годишна
Коментари Харесай

Брус Лий починал от свръххидратация! Вредна ли е тя?

Близо 50 години откакто Брус Лий умря на 32-годишна възраст през юли 1973 година, ново изследване твърди, че е разкрита точната причина за гибелта на известния артист. Официалната версия до момента беше, че Брус е умрял от оток на мозъка, като реакция на болкоуспокояващите, които е приемал. Новото проучване обаче допуска, че същинската причина за преждевременната му гибел е „ неспособността на бъбреците му да отделят непотребната вода “.

Проучването, извършено от група нефролози в Испания, е оповестено в изданието от ноември 2022 година на Clinical Kidney Journal.

„ Ние допускаме, че неспособността на бъбреците да отделят непотребната вода е умъртвила Брус Лий “, пишат създателите, добавяйки, че при Лий има „ голям брой рискови фактори за хипонатриемия “ (ниско равнище на натрий в кръвта). Авторите на проучването настояват, че Брус Лий може да е приемал извънредно огромни количества течности, заради диетата си, която се състояла от банкет на доста сокове и протеинови питиета. Актьорът е употребявал и марихуана, която води до нараснала жадност.

„ В резюме, при има голям брой рискови фактори, предразполагащи го към хипонатриемия, вследствие на интервенция в механизмите за водна хомеостаза, които контролират както приема на вода, по този начин и отделянето й. Ние допускаме, че Брус Лий е умрял от характерна форма на бъбречна дисфункция: неспособността да отделя задоволително вода, с цел да поддържа водната хомеостаза “, пишат учените.

Това съгласно тях, може да докара до „ хипонатриемия, мозъчен оток и гибел в границите на часове, в случай че непотребният банкет на вода не е комбиниран с отделянето й с урината.

„ Фактът, че ние сме 60% вода, не ни защищава от евентуално смъртоносните последствия от пиенето й с по-висока скорост, в сравнение с нашите бъбреци могат да отделят непотребните й количества. По подигравка на ориста, Лий стана прочут с цитата си: „ Бъди вода, приятелю мой “! Но непотребната вода, както наподобява, в последна сметка го е умъртвила “, допълват в умозаключение учените.

Шокиращите резултати от проучването пораждат въпроса: „ Вредна ли е потреблението на прекалено много вода? ”

„ Има голям брой известия за смъртни случаи, заради несъразмерен банкет на вода. Това може да увеличи вътречерепното налягане, което да докара до разнообразни признаци и в рискови обстановки да бъде съдбовно. „ Свръххидратацията “ и „ водната интоксикация “ пораждат тогава, когато човек приема повече течности, в сравнение с бъбреците му могат да отстраняват посредством урината “, показва доктор Манодж Мехта, старши съветник в Sterling Hospitals, Vadodra.

Д-р Адитя Чоути, старши съветник по вътрешна медицина и диабетолог в болница Fortis, Cunningham Road, Бенгалуру, показва, че е доста рядка опцията някой да почине заради банкет на огромни количества вода.

„ Прекомерният банкет на вода е прочут като водна интоксикация или хиперхидратация. Тя предизвика разстройства в електролитите в тялото, което от своя страна, може да докара до спад в равнищата на натрия, причинявайки гърчове, мозъчен оток и в последна сметка, гибел “, споделя той.

Д-р Мехта изяснява, че до момента в който естествените бъбреци са способни да отделят до един литър течност на всеки час, приемът на повече от това количество може да докара до хипонатриемия.

„ Леката хипонатриемия предизвиква минимални недоволства, само че тежките случаи могат да доведат до „ мозъчен оток “ и възходящи „ неврологични “ признаци, като комплициране, дезориентация, гърчове, кома и даже гибел “, прецизира той.

И по този начин, какъв брой вода би трябвало да пием?                                     

„ Няма публични рекомендации какво количество вода да пием. Някои източници предлагат да се одобряват не повече от 0,8 до 1,0 литра вода на час, с цел да се избегне водна интоксикация. Прекомерният банкет на вода предизвиква също и психологични болести “, споделя доктор Манодж Мехта.

Няколко фактора, в това число здравословното ви положение и метода на живот, може да наложат поправяне на общото количество течности, които приемате всеки ден.

„ Като общо предписание, човек може да направи елементарни калкулации. Водата (в литри), която да пиете всеки ден е равна на вашето тегло (в kг) x 0,033. Например, в случай че сте 60 кг, би трябвало да пиете към 2 литра вода всеки ден “, предлага специалистът.

 

 

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР