Близо 4 000 са пациентите у нас, които имат множествена

...
Близо 4 000 са пациентите у нас, които имат множествена
Коментари Харесай

Близо 4 000 българи страдат от множествена склероза


Близо 4 000 са пациентите у нас, които имат множествена склероза. Страната ни към момента не разполага с точна статистика, тъй като липсва указател на болните. В момента лекарите разчитат на данни на Националната здравноосигурителна каса, тъй като нямат опция за осъществяване на огромно епидемиологично изследване на популацията. Това стана ясно от думите на проф. Лъчезар Трайков , началник на катедрата по неврология в МУ-София и началник на поделение в клиниката по неврология в УМБАЛ “Александровска”. Той бе преподавател на семинар, отдаден на обществените аспекти на болестта, проведен от Рош България.

„ Има една лека наклонност за нарастване на болните у нас. А в международен мащаб се обрисува едно нарастване на заболеваемостта, като значително това се дължи и на ранната диагностика “, сподели той и изясни, че множествената склероза е хорнично заболяване на централната нервна система, което визира младежите сред 20 и 45-годишна възраст. Световната статистика демонстрира, че дамите се разболяват два пъти по-често, в сравнение с мъжете, като близо 2, 5 млн. души на планетата имат болестта. От тях близо 50% развиват вторична множествена склероза за интервал от 10 години.

Проф. Трайков бе безапелационен, че множествената склероза (МС) не е наследствено заболяване, само че в някои случаи генетични фактори оказват въздействие върху организма. То протича с хронична отмалялост (при 75% от пациентите), загуба на ориентацията, проблеми със зрението, с отделителната система, когнитивни нарушавания (между 40 и 70% от пациентите).... Много постоянно болните могат да имат и съпътстващи признаци , които са същите като да вземем за пример при съдови проблеми, инфекции и вируси, метаболитни болести, неоплазми и други.

Източник: Рош България

Един от въпросите, които невролозите чуват най-често от болните с множествена склероза, е дали те ще могат да работят обикновено както до момента. Тук идва общественият аспект на болестта, което трансформира всекидневието освен на хората с Министерски съвет, само че и на тяхното обграждане. Данните демонстрират още, че един на всеки 10 души, които се грижат за пациент с множествена склероза, би трябвало да се приспособява с измененията, подбудени от заболяването . Голяма част от пациентите мъчно се придвижват, 62% от тях имат хронична отмалялост, което им пречи да работят по-средоточено. 37% от учaстниците в изследването споделят, че гъвкавото работно време може да ги улесни доста, тъй като ще работят когато се усещат по-добре. Други 33% от интервюираните считат, че е добре да имат почивки, с цел да могат да се възвръщат. 27% от тях са дали отговор, че животът им може да се усъвършенства, в случай че хората към тях ги схващат.

Свързани публикации.. Множествена склероза у деца – пробив в диагностиката 0 Как витамин D повлиява риска от множествена склероза? 0 Множествена склероза - форми на протичане, модерна диагностика и терапия 0

Цената на неналичието на трудова претовареност на хората с Министерски съвет пораства по отношение на утежняването на пациентите. Основната причина е, че те не могат да работят пълноценно и разноските им се усилват, тъй като към 25% от болните напущат работа 7 месеца откакто са диагностицирани . Изчислено е, че общите годишни непреки разноски , свързани със загуба на продуктивността, са

почти 16 000 евро на човек, диагностициран с Министерски съвет. Загубата е съвсем двойна – 31 000 евро за всеки непосредствен на пациент, който поставя грижи за пациент.

„ Диагностиката, лекуването и рехабилитацията на пациенти с Министерски съвет е значимо освен за тях, само че и за обществото като цяло.

Нетрудоспособността и неналичието на обществените контакти са доста по-значими даже и във финансово отношение от инвестицията в модерни лечения или болнична грижа. Затова новите лекувания и информираността на пациентите и техните близки би трябвало да е приоритет и на лекарите и на институциите “, безапелационен бе проф. Трайков.

Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР