Близо 34 000 българи с пари за старини от чужбина

...
Близо 34 000 българи с пари за старини от чужбина
Коментари Харесай

120 души на месец дирят изчезнал стаж

Близо 34 000 българи с пари за старини от чужбина

Всеки месец към 120 индивида търсят изчезналия им по документи стаж за пенсия. Това демонстрира инспекция на " Монитор " измежду консултантски компании.
" Най-големият проблем, с който се сблъскват най-малко 10 мои клиенти месечно, е неналичието на списък на предприятието, в което са работили, с цел да потвърдят осигурителния си стаж за пенсия ", изясни пред " Монитор " пенсионният съветник Стефан Колев.

Загубата на трудова брошура, липса на автограф и щемпел от тогавашния шеф са измежду честите аргументи за " дупка " в трудовото досие на претендентите за заслужена отмора. Практиката на пенсионни консултанти демонстрира, че най-често пред казуса с изчезнал стаж за пенсия се оказват хората, работили преди 1997 година Причината е, че част от предприятията, от които чиновниците би трябвало да имат документи, към този момент са закрити. Така кандидат-пенсионерите би трябвало да търсят правоприемниците на тези компании, с цел да потвърдят, че са работили в съответната компания. Намирането на изчезналите документи, доказващи положения труд, може да бъде поверено на пенсионните консултанти, което излиза сред 50 и 150 лева

" Има случаи, в които търсенето на стаж може да отнеме година. Затова много хора с изчезнал до 12 месеца застрахователен интервал се оказват от тази процедура ", изясни пенсионният съветник Марин Николов. В сходна обстановка е попаднал 50-годишният му клиент Димитър, който не може да се възползва от ранно излизане в заслужена отмора поради изчезнал стаж. " По документи му се губят година и половина стаж за второкласен труд, без която не може да излезе в пенсия ", описа Николов.

33 925 българи получават пенсии от чужбина, демонстрират данни на Националния застрахователен институт (НОИ) за 2016 година. Това са хора, които са работили зад граница и вземат пенсии на база на интернационалните спогодби и европейски регламенти. Най-много са българите с задгранични пенсии от Германия. През предходната година 6626 нашенци са вземали пари за старини от Федералната република. След дългогодишна работа в Гърция над 5800 българи са си обезпечили пенсия от южната ни съседка. Както " Монитор " писа, гръцките институции бавят изплащането на пенсиите на 908 българи поради липса на удостоверение за насъбран застрахователен стаж. Според управляващите в южната ни съседка забавянето се дължи на големия брой напуснали чиновници. Процедурата се бавела и поради пенсионната промяна от началото на годината, която планува всички осигурителни фондове да се слеят в един. Данни на общественото министерство демонстрират, че Гърция е спряла изплащането на пенсии на 933-ма нашенци. Причината е условието всички, работили на територията на страната, да имат застрахователен номер и адресна регистрация в Гърция. Така завърналите се у нас гастарбайтери могат да останат без към този момент отпуснатите им пари за старини. Данните на Национален осигурителен институт демонстрират, че за една година пенсионерите с пари от южната ни съседка да се нараснали с над 600. С толкоз са нарастнали и нашенците с приход от Испания и Италия.

От 2007 година, когато България стана член на Европейски Съюз, хората с пенсии от чужбина са се нараснали 3 пъти.

Според европейските правила Национален осигурителен институт признава осигурителния стаж на нашенците, насъбран в страните от Европейски Съюз и в страни, с които страната ни има подписани спогодби, само че не признава осигурителния приход. Така в случай че една жена има 25 години трудов стаж у нас и още 10 години в друга страна от Европейски Съюз и е навършила 61 години, тя ще получи пенсия от Национален осигурителен институт, само че размерът й ще зависи единствено от осигурителния приход за тези 25 години труд у нас. Доходът от останалите 10 години ще има значение при разпределяне на пенсия от страната, в която се е осигурявала. През 2014 година междинният размер на българската пенсия на гурбетчиите е бил 193,80 лева Това е сумата, която се изплаща единствено от Национален осигурителен институт, а останалите средства, насъбрани от осигуровки в чужбина, се изплащат от локалния застрахователен институт.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР