Близо 30 предложения за намаляване на данъци и по-големи разходи

...
Близо 30 предложения за намаляване на данъци и по-големи разходи
Коментари Харесай

Още идеи за намаляване на данъци и повече разходи заваляха в НС

Близо 30 оферти за понижаване на налози и по-големи разноски са вкарали депутати от разнообразни партии сред първо и второ четене на актуализацията на бюджета. Най-активни са националните представители от Има Такъв Народ, чието овакантяване на управляващата коалиция докара до падането на държавното управление в сряда. Още преди актулизацията на бюджета влезе в парламента от партията на Слави Трифонов се оплакаха, че нито едно от техните оферти не е намерило място в законопроекта на държавното управление.

Днес изтича срокът за внасяне на оферти преди второто четене на законопроекта във водещата бюджетна комисия и

 

до края на деня броят им може да нарасне доста. 

 

Шефът на комисията по земеделие Пламен Абровски от Има Такъв Народ предлага да се вкара нулев Данък добавена стойност освен за хляба, само че и за брашното. Целта е " да се понижи риска от укриване на Данък добавена стойност " и фактически крайната цена на хляба да падне.

Има Такъв Народ упорстват също и за 9% Данък добавена стойност за плодове и зеленчуци, както и на слънчогледовото олио, които заемат огромно място в потребителската кошница на българина. Разчети какъв брой ще коства това на хазната няма. В същото време Абровски предлага приходите от Данък добавена стойност да се завишат с 21 млн. лева, с цел да може да се усилят с 20% заплатите в БАХБ, Агенцията по горите, бранш " Рибарство " и Селскостопанската академия. 

За следващ път в Народното събрание се вкарва искане за доста понижение на налозите върху приходите на адвокатите. Вносители този път са от Има Такъв Народ и " Възраждане ". Предлага се нормативно приетите разноски за адвокатски услуги да се завишат от сегашните 25% на 40%. Това доста ще понижи данъчната основа, върху която се начислява налогът от 10%. Мотивите за настояването на тази данъчна преференция са, че юристите единствени от свободните специалности не получили ковид-подпомагане, имали нарастнали разноски за наем на адвокатски фирми и за консумативи, а също

 

незаслужено били приравнени с лицата, които получават доходи от извънтрудови правни отношения.

 

От " Възраждане " желаят също по този начин значително завишаване на разходите за възнаграждения в бранш " Сигурност ". Те оферират 130 млн. лева повече за Министерство на вътрешните работи, 30 млн. за Групово дело Охрана и 1 млн. лева за НСО. В претекстовете си са написали, че поради ниските хонорари на доста чиновници в бранш " Сигурност " се налагало незаконно да работят втора работа. Наред с това през последните години натовареността им повишена заради ковид-пандемията, антиправителствените митинги и предварителните избори.

Допълнителни разноски от 1.1 млн. лева са препоръчани и за бюджета на Народното събрание, с които да се усилят от 1 юли заплатите на работещите там. Вносител е " Възраждане ".

ГЕРБ също са внесли редица ремонти в разходната част на бюджета. Например 30 млн. лева повече за дотации на държавните висши учебни заведения, 7 млн. лева повече за студенски общежития и столове, 3.5 млн. лева повече за Националния институт по метеорология и хидрология и 1.4 милиарда лева. за поддръжка на културата и изкуствата, потърпевши от ковид-ограниченията, 7 млн. лева. за Селскостопанската академия.

В същото време от ГЕРБ оферират приходите от Данък добавена стойност да се завишат с 1 милиарда лева, тъй като били подценени, и с този милиард да се понижи недостига в бюджета. Според признатата на първо четене актуализация дефицитът в бюджета се усилва до 7.6 милиарда лева, само че остава 4.1% от Брутният вътрешен продукт.

Георги Ганев от Демократична България и Любомир Каримански от Има Такъв Народ са внесли обща корекция, с която плануваното повдигане на акциза за цигарите и въвеждането на характерен данък за цигарите с изпаряваща се течност се отсрочва за 1 септември т.г. вместо 1 юли. Причината е, че търговците би трябвало да имат повече време да се приготвят за акцизната смяна. Тази пролонгация към този момент бе утвърдена от финансовото министерство.

Депутати от комисията по туризъм от

 

Политическа партия, Българска социалистическа партия и Демократична България оферират с ваучери за храна да се заплащат и туристически услуги - нощувки в хотели.

 

Това няма да струва загуби за хазната, само че пък ще подтиква локалния туризъм и ще бъде в помощ на служащите, тъй като този разход е освободен от налози и осигуровки. Работодателите също не заплащат налог и осигуровки върху този разход. Подобно предложение прави и ГЕРБ. Максималната месечна сума за заплащане с ваучери е 200 лева, а от 1 април общата годишна квота бе повишена за 2022 г. на 1 милиарда лева Вече бе признато, че с ваучери може да се заплащат освен храни, само че и сметки за ток, вода, парно, газ.

Все още няма постъпили оферти от Движение за права и свободи. Оттам предизвестиха, че имат доста хрумвания за промени на законопроекта за актуализация.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР