Близо 30% от компаниите у нас все още планират да

...
Близо 30% от компаниите у нас все още планират да
Коментари Харесай

Няма кой да работи!

Близо 30% от фирмите у нас към момента възнамеряват да усилят чиновниците си през идващите 6 месеца, само че работодателите не престават да изпитват от ден на ден компликации да привлекат фрагменти с нужните умения. Това сочат данните от проучване на Българската конфедерация по заетостта измежду 1200 компании.

" Тенденцията следва няколко години поред и това се дължи на голямо разминаване сред търсене и предложение, и липса на фрагменти в България. Има оптимизъм: 28% от работодателите, които питахме, споделиха, че ще назначават хора в идващите 6 месеца, а 18% споделиха, че ще понижават своите екипи. Добрата вест е, че имаме към 38% от работодателите, които споделиха, че няма да трансформират съставите. Притеснително е, че 16% не са сигурни какво следва, което евентуално идва от обстановката в международен мащаб - войните към нас и несигурността в политическата система ", заяви председателят на Българската конфедерация по заетостта Надя Василева в студиото на  " България заран ".

По думите ѝ има разминаване сред търсенето и предлагането, само че също по този начин има и липса на претенденти на пазара.

" Имаме едни от най-ниските коефициенти на заменяне. Ако 100 индивида излязат от пазара на труда, единствено 62-ма биха могли да ги заместят. Трябва да се намерения и за преквалификация ", разяснява Василева.

Тя показа, че хотелите и заведенията за хранене не са толкоз търсещи сега, защото е завършил летният сезон.

" IT, аутсорсинг секторът и производството не престават да водят - това са трите бранша, в които се търсят най-вече хора ", заяви Василева. След тях следват: търговията на едро и дребно, недвижимите парцели, застрахователните услуги, бизнес услугите, общественият бранш, превозът, складирането, връзките и строителството, като работодателите от всички браншове споделят, че е мъчно да се набират фрагменти.

" 57% от работодателите са подготвени да наемат задгранични чиновници. В момента този развой лишава до 6 месеца. Минава се през много инстанции. Има 17 точки, към които би трябвало да се придържат. В браншове като произвеждане, хотели, заведения за хранене и търговия все по-често се срещат чиновници, които не приказват български език ", сподели ръководителят на Българската конфедерация по заетостта в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ една на три отворени позиции се заемат, а за другите две работодателите не могат да намерят подобаващи фрагменти, макар че множеството са подготвени да отделят време за образование на нови чиновници.

" Аз поздравявам изкуствения разсъдък и доста се надявам той да влезе и да помогне на България. В никакъв случай хората няма да станат ненужни. Важното е не ние да се превърнем в негови плебеи, а той да оказва помощ на нас ", акцентира Василева. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР