Близо 200 милиона евро е инвестиционната програма на Топлофикация Перник

...
Близо 200 милиона евро е инвестиционната програма на Топлофикация Перник
Коментари Харесай

Ток за Перник – с разклонител от София?


Близо 200 милиона евро е капиталовата стратегия на Топлофикация Перник за прекосяване към чисто произвеждане, като част от заплащанията по нея към този момент са направени. Първите 3 газови когенерации на филандската Варцила с мощ 21 МВтч, които целят заместването на въглищата в микса са факт. Още 2 газови когенерации с мощ 20 МВтч се инсталират на площадката на Топлофикация Перник, които ще влязат в употреба идната година.

Ако изтеклата информация за тайното предоговаряне на ПВУ се окаже вярна, Топлофикация Перник може да попадне под ножа на държавното управление и да бъде затворена на средата на осъществяването на капиталовата стратегия.
-->
Според информация от сдружението съвсем 100 милиона евро са към този момент платени са 5-те газови когенерации и съпътстващата инфраструктура. Останалите още към 80 милиона евро вложения за създаване на апаратура за произвоство на електрическа и топлинна сила посредством генериране и изгаряне на биогаз с мощ 7Мвтч, както и създаване на нов топлоизточник - газова и парна турбина с мощ 30Мвтч на американската General Electric, планувани надлежно да започват 2024 и 2025 година също са в напреднала фаза.

Подобна непредвидимост е неприятен сигнал за непознатите вложители в България. Ако Топлофикация Перник има желание да извърши европейската инструкция за декарбонизация и очевидно демонстрира старания и големи вложения в тази посока, закриването и би било  изцяло нелогично. Отоплението на парно е потвърдено най – положителният метод за екологично, дейно и обществено търпимо отопление освен у нас, само че и в цяла Европа. Освен това градът не е оразмерен да понесе отопление на електрическа сила. Изграждането на нова електропреносна мрежа или усилването на съществуващата значи разкопаването на целия град за десетилетие. Междувременно перничани ще би трябвало да употребяват ток с разклонител от София да вземем за пример.

Абсурдното посегателство на топлофикационните сдружения слага в тежка обстановка семействата. Още повече, че следва въвеждането в деяние на още една европейска инструкция – тази за излизането на физическите лица на свободния пазар. В пъти по – високите сметки за електрическа сила ще станат прекомерно непостижими за работещите в градовете с най – високи работни заплати, а за по – дребните общини ще бъдат застрашаващи.

Алтернативата остава превръщане на взор обратно към отопление на твърди горива, което замърсява в пъти повече въздуха в градовете.

Без опция на отоплението и без предвидимост на вложенията за топлофикация държавното управление подхваща ход за затваряне на централи, в случай че се окаже вярна новината.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР