Близо 1.3 млн. жители ще бъдат защитени от наводнения или

...
Близо 1.3 млн. жители ще бъдат защитени от наводнения или
Коментари Харесай

Система за управление на водите на река Искър ще защити 1,3 млн. души

Близо 1.3 млн. поданици ще бъдат предпазени от наводнения или дефицит на вода с построяването на Националната система за ръководство на водите на река Искър в действително време. Тя ще бъде основана по план, който се финансира по Оперативна стратегия „ Околна среда “ 2014-2020 година, и има за цел да понижи риска от наводнения в 4 от общо 116-те региона със забележителен евентуален риск. Това стана ясно през днешния ден при представянето на дейностите по плана от екипа на екоминистерството в Община Елин Пелин.

Системата ще служи, с цел да се подхващат съответни ограничения от всички виновни институции при спешни обстановки, както и за известяван на популацията при положение на естествени аномалии. Проектът е пилотен и ще обхване жителите на 8 общини по поречието на река Искър – Столична, Своге, Костинброд, Елин Пелин, Горна Малина, Сливница, Роман и Ботевград. В процеса на осъществяване може да се разпознават и други обитаеми места, които ще се употребяват от нея.

Проектът се финансира по Оперативна стратегия „ Околна среда “ 2014-2020 година “, и е на стойност 6 964 000.00 лева, от които 5 919 400.00 лева са предоставени като безплатна финансова помощ от Европейски Съюз посредством Кохезионния фонд, а 1 044 600.00 лева – като национално съфинансиране.

Новата система за ръководство на водите в басейна на река Искър ще предвижда в краткосрочна, средносрочна и дълготрайна вероятност вътрешните водни запаси на страната, ще прави оценка риска от наводнения и засушаване и ще извършва функционалности, свързани с ръководството на водите и отбраната от нездравословното им влияние, като дава опция за взимане на своевременни решения и реакции, както от административни структури, по този начин и от популацията по райони.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР