Близките резултати на ГЕРБ/СДС и ”Има такъв народ” означават, че

...
Близките резултати на ГЕРБ/СДС и ”Има такъв народ” означават, че
Коментари Харесай

Инджов: Вотът от чужбина може да направи ИТН първа сила

Близките резултати на ГЕРБ/СДС и ”Има подобен народ” значат, че партията на Бойко Борисов губи електорална поддръжка, а тази на Слави Трифонов подвига резултата си. Не е изключено вотът от чужбина да направи ”Има подобен народ” и първа политическа мощ. Това разгласи пред Dir.bg политологът Иво Инджов, базирайки се на последните екзитполове на социологическите организации.

" Спадът на ГЕРБ е с 4-5%, респективно покачването при Слави Трифонов е в същия диапазон. Това значи разбъркване на политическите пластове. Мака че не се случи огромна изненада, само че наклонността е ясна - партиите на митинга, измежду които водеща е " ИТН ", усъвършенстваха своето показване на тези избори ", добави Инджов.

" Съща по този начин вотът от чужбина може да направи " Демократична България " трета политическа мощ за сметка на Българска социалистическа партия. Това ще е забавно ", сподели още политологът.

Според него би трябвало да се изчакат формалните данни от изборите от ЦИК, с цел да може да се считат местата в Народното събрание.

" В момента партиите на митинга събират жестоко към 108-110 депутата, което не им стига. За да могат да ръководят, ще им трябват гласове от Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. Според мен това е изцяло осъществимо, в случай че приказваме за поддръжка в избрани тематични политики. Предвиждам експертно или програмно държавно управление, само че с някаква поддръжка. Не имам вяра да се върви към трети парламентарни избори до края на годината, тъй като те ще са извънредно непредсказуеми за всеки един от участниците в тях ", добави Инджов.

Политологът е на мнение, че резултатът на Българските патриоти, които остават все още под чертата от 4% и не влизат в Народното събрание, за него не е изненада.

" Патриотите доста утежниха имиджа си като съдружен сътрудник на ГЕРБ. Неслучайно водачите им не се сложиха на водещи места в листите. Чисто и просто не им се получи механичният общ брой, с цел да влязат в Народното събрание. Те просто би трябвало да останат малко в страни от дейната политика и да заложат на един прагматичен национализъм, а не на писклив, какъвто демонстрираха напоследък. За мен добър резултат прави друга патриотична групировка, имам поради " Възраждане ". Това е една независима, русофилска, харднационалистическа партия. Такъв вид партии, които имат явен профил, имат по-голям късмет да притеглят електорат, в сравнение с една аморфна маса от националисти и вождове, които се пробват да се ребрандират, с цел да влязат в Народното събрание ", приключи той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР