Блатен аир /Acorus calamus/ представлява многогодишно тревисто растение, което е

...
Блатен аир /Acorus calamus/ представлява многогодишно тревисто растение, което е
Коментари Харесай

Блатен Аир

Блатен аир /Acorus calamus/ съставлява многогодишно тревисто растение, което е познато още от древността. Произхожда от Хималаите и принадлежи към семейство Змиярникови. В нашата страна е прочут още като галистомахче и сабловиден папур.

Коренището на блатен аир е миризливо, дълго и дебело, пълзящо и покрито с останки от листа. Коренището доближава дължина до 3 см. От него всяка година израстват надземните елементи. Крайната пъпка всяка пролет развива цветоносно стъбълце и листа. В основата си листата са червено-виолетови.

Цветчетата на аира са многочислени, дребни, със зеленикаво-жълт цвят. Плодът е изсъхнало зърно, само че при нашите климатични условия, плодовете в никакъв случай не узряват, заради което в България растението се развъжда вегетативни. Коренищата и листата имат лютив усет и приятна миризма.

Състав на блатен аир

Блатния аир съдържа етерично масло, горчивия гликозид акорин, холин, дъбилни субстанции, алкалоида каламин, смола, слуз, витамин С и др.

Събиране и предпазване на блатен аир

Блатният аир пораства из блатистите местности по поречието на река Искър в Самоковска и Софийска област и по поречието на река Тунджа в Казанлъшко.

Използваемата част на растението е коренището. То се изважда напролет – април месец или през есента – октомври месец. След изваждането коренището се обелва, нарязва и се изсушава на сянка или в сушилня при температура до 40 градуса.

Правилно изсушената билка има жълто-кафяв цвят извън и бял от вътрешната страна. Срокът на валидност на задачите корени е 3 години, а на нарязаните – 2 години.

Изсушен и опакован блатен аир може да се закупи и от профилираните билкови магазини като цената е към 2 лева за 50 г.

Ползи от блатен аир

Корените на блатен аир имат отхрачващо, стимулиращо, болкоуспокояващо и дезинфекциращо деяние. Билката се ползва за лекуване на настинки, безапетитие, сърдечни и бъбречни проблеми, киселини в стомаха, кашлица, ревматизъм. Помага за подсилване на нервната система и усилване на зрението и паметта.

Блатният аир има апетитовъзбуждащо деяние, което я прави подобаваща за хора, които страдат от диспепсия и анорексия. Установено е, че сокът от коренището на блатния аир усилва секрецията на солна киселина, намираща се в стомаха.

Билката има доста положително тонизиращо и газогонно дйествия, подбрява храносмилането и усъвършенства работата на стомашно-чревния тракт.

Редица изследвания сочат, че блатния аир има спазмолитично, сънотворно, аналгетично и седативно деяние. Блатният аир оказва помощ при амнезия, меланхолия, сърцетуптене, продължителен бронхит.

Етеричното масло на блатен аир намира доста огромно приложение в хранително-вкусовата, сладкарската, парфюмерийната и ликьорената индустрия.

Народна медицина с блатен аир

 Растение блатен аир

В националната медицина коренището на билката се употребява при бъбречни и жлъчни болести, анемия, стомашни болки, диария, газове, жълтеница, нередовна менструация.

За външно приложение билката се предлага за жабурене при кървящи венци и зъбобол, за бани при циреи и гнойни рани, за укрепване на косата.

За вътрешно приложение 1 кафена лъжичка блатен аир се залива с 400 мл вряла вода. Кисне се 1 час и се прецежда. Пие се 15 минути преди хранене, 4 пъти на ден по 1 чаша.

Дъвкането на корените на блатния аир провокира гадене и повръщане, заради което се употребява за отричане от тютюнопушене.

Вреди от блатен аир

Блатният аир би трябвало да се употребява доста деликатно, тъй като е отровно растение. Да се ползва по наставление и наблюдаване на експерт, с цел да се избегнат нежелани затруднения.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР