Бланширането е една от основните готварски техники. То представлява процес,

...
Бланширането е една от основните готварски техники. То представлява процес,
Коментари Харесай

Как да бланшираме ориз

Бланширането е една от главните готварски техники. То съставлява развой, при който за няколко минути бланшираният артикул – зарзават или месо, се потапя във вряща вода. Най-често се бланшират зеленчуци, които следва да бъдат надълбоко замразени във фризера. Тази техника разрешава на зеленчука да резервира своите мирис, хранителен състав и цвят за по-дълго време.

Оризът е една от главните култури за хората. Около 2/5 от хората по света живеят с помощта на него, множеството от тях - в Азия.

Времето за готвене на ориза се съкратява посредством промишленото бланширане на зърната във вряща вода и изсушаването им. Така се резервират и истинските му вкусови свойства.

Обикновено бланширането се прави преди отстраняването на триците от семената. Така при процеса на обработка витамините от външния пласт минават в зърната. След това оризът се полира, т.е. външният пласт се отстранява. По този метод бланшираният бял ориз значително резервира здравословните си качества и се приближава до кафявия ориз. Процесът може да се организира и в домашни условия.

За бланширането на ориз е нужна дълбока тенджера с по-голяма съдържимост. Тя се цялостни с вода и се оставя да заври. Когато водата ври най-силно, е най-подходящият миг за бланширане. Оризовите зрънца се измиват добре и се слагат във водата за не повече от 3-5 минути.

Ако престоят за по-дълго време във врящата вода, от бланширане процесът ще се трансформира във варене. Поради това оризовите зрънца се вадят не по-късно от 5 минути от слагането им вътре. След това се обливат със студена вода. Това е наложително, другояче процесът няма да е приключен.

 Бланширан ориз

Бланшираният ориз се поставя в пликчета, които се съхраняват във фризера. Веднъж размразени, те не могат да се замразяват наново. Имайте поради, че бланшираните артикули нямат потребност от топене на стайна температура. Те се вадят от фризера и се слагат непосредствено във вряща вода или в тигана с лой.

С бланширан ориз можете да си приготвите вкусно свинско с ориз, ориз със зеленчуци, тиквички с ориз и даже оризови кюфтенца.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР