Blagoevgrad24.bg Една от най-редките медицински техники - плазмафереза, за първи път

...
Blagoevgrad24.bg
Една от най-редките медицински техники - плазмафереза, за първи път
Коментари Харесай

Спасиха бебе с автоимунен енцефалит, семейството има нужда от помощ!

Blagoevgrad24.bg Една от най-редките медицински техники - плазмафереза, за първи път бе приложена на момченце на 1 година и 2 месеца, страдащо от автоимунен енцефалит. Детето е пациент на Клиниката по педиатрия и генетични болести в УМБАЛ "Свети Георги ", а процедурата направиха началникът на Клиниката по токсикология проф. доктор Янко Илиев и неговия екип. Според лекарите от двете клиники, лекуването е сполучливо.
Тъй като консумативите за тази процедура не се възстановяват от НЗОК, фамилията на болното дете е трябвало да ги заплати на цяло. Проф. Илиев, който е и учител във Фармацевтичния факултет на Медицински университет - Пловдив, по време на свои лекции споделя със студенти от 4 курс за финансовия проблем на фамилията.

Възпитаниците на Фармацевтичния факултет се обръщат към свои сътрудници от Медицинския факултет и Факултета по дентална медицина и дружно събират над 1000 лв.. Сумата е предоставена на фамилията на едногодишното дете, с цел да се закупят нужните консумативи за плазмаферезата. Средствата са стигнали, с цел да се обезпечат две процедури и на този стадий всякаква финансова помощ ще помогне на детето.

Процедурата съставлява филтриране на плазмата, като по този метод кръвта на пациентите се очиства от антитела. Такава е била и задачата на приложеното лекуване при детето. Автоимунният енцефалит е мозъчно инфектиране, породено от неправилна офанзива на мозъка от имунната система - антитела повреждат мозъчните съдове. Малкият пациент е бил признат с гърчове и нарушено схващане. Преди да пристъпят към плазмаферезата, лекарите от Клиниката по педиатрия са подхванали пулс-терапия с метилпреднизолон и цитостатици, само че без необикновен резултат. Плазмаферезата е приложена, с цел да извлече антителата, които повреждат мозъка.

На детето следва и терапия с препарата "Ритуксимаб " за прицелна терапия, който подтиска образуването на антителата, увреждащи мозъка, обясниха от Клиниката по педиатрия и генетични болести на УМБАЛ "Свети Георги ".

Т.нар. еферентна терапия намира приложение в токсикологията и вътрешната медицина, в УМБАЛ "Свети Георги " тя се прави посредством уред за наномембранна плазмафереза.

Всички, които имат предпочитание да оказват помощ на фамилията на едногодишното момченце, могат да се извърнат към Клиниката по педиатрия и генетични болести, по-позната като Детска клиника, на адрес: Пловдив, бул. "Васил Априлов " №15 А, База 1 на УМБАЛ "Свети Георги ".
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР