И второто бебе белоглаво лешоядче, излюпено в Спасителния център за

...
И второто бебе белоглаво лешоядче, излюпено в Спасителния център за
Коментари Харесай

И второто новоизлюпено лешоядче беше върнато при родителите му в старозагорския зоопарк

И второто бебе белоглаво лешоядче, излюпено в Спасителния център за диви животни на съдружие „ Зелени Балкани “ преди 12 дни, беше върнато на родителите му в зоопарка в Стара Загора. То е второ за двойката белоглави лешояди Сание и Белчо за тази година, съобщи кореспондентът на Българска телеграфна агенция Павлина Дудева.

„ В момента тази двойка си има пиле, за което се грижи, а това е лешеядчето, излюпено преди близо три месеца. По тази причина ще се наложи в този момент то да бъде изведено от волиерата “, изясни доктор Руско Петров от избавителен център за диви животни „ Зелени Балкани “. Той добави, че „ тези птици в природата имат излюпено едно малко и в този момент ще вземем по-голямото пиле. Ние ще го пренесем в независима волиера, където ще престои към 20-30 дни под наблюдаване. Веднага по-късно ще бъде преместено в адаптационна волиера в естествен парк „ Сините камъни “. Там евентуално ще престои към година след което се надяваме да сложим на птицата предавател и да можем да я освободим. Целта на този предавател е да следим всяко едно негово придвижване “, описа ветеринарният доктор.

Д-р Русков изясни, че бащата Белчо е от 2003-2004 година в избавителния център и е един от знаците му.  „ Той се грижи доста добре за дребното и оказва помощ на майката в развъждането на бебето “, уточни още специалистът.

Той изрази вяра, че през идната година и другата двойка белоглави лешояди Шандин и Айлен, която населява зоопарка в Стара Загора, също да имат поколение. „ Те населяват отдавна зоопарка. През предходната година тя снесе яйце, което за жал беше неоплодено. През тази година също имаше яйце, то беше оплодено, само че дребното не можа да се излюпи “, описа доктор Русков.

„ Добрата грижа и хранене дават отражение върху размножаването на животните и по тази причина тази година имаме две дребни “, сподели краткотрайно изпълняващият длъжността шеф на зоопарка в Стара Загора Д-р Найден Илинов.

Той изясни, че следва през идващите месеци да се подобрят още изискванията в самата клетка, където живеят двете двойки белоглави лешояди. Ще бъдат сменени гнездилките, където се намират животните и ще бъдат сложени камъни, клони, с цел да може тази среда да бъде оптимално близка до естествената.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и, с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР