Благоевград. С ритуал по поднасяне на цветя пред паметника на

...
Благоевград. С ритуал по поднасяне на цветя пред паметника на
Коментари Харесай

С ритуал по поднасяне на цветя пред паметника на Димитър Благоев, обществеността в Благоевград отбеляза 165-ата годишнина от неговото рождение

Благоевград. С обред по поднасяне на цветя пред паметника на Димитър Благоев, обществеността в Благоевград означи 165-ата годишнина от неговото рождение, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус ” – Пирин. Събитието стартира с осъществяване на Националния химн от Биг Бенд – Благоевград. Актрисата от Драматичен спектакъл „ Никола Вапцаров ” Жанет Керанова напомни къси биографични данни, свързани с живота и делото на Димитър Благоевград, именуван още Дядото. Веднага по-късно бяха поднесени цветя пред паметника на видния държавник и политик от представители на общинска администрация, регионалният шеф Николай Шушков, членове на политически партии, общественици, културни дейци и възпитаници от Второ главно учебно заведение, чиито патрон е Димитър Благоев.

" Фокус напомня:

Димитър Благоев - Дядото е роден в село Загоричане, Костурско. Първоначално учи в родното си село, след това – в Цариград, Одрин и Стара Загора. След Освобождението продължава образованието си в Санкт Петербург, където следва естествени науки. Попада под въздействие на социалистическите хрумвания и през декември 1883 година основава първата социалдемократическа организация в Русия, получила популярност под името Благоева група. Димитър Благоев е фактическият водач на БРСДП (т. с.). Под негово управление БРСДП (т. с.) отстоява икономическите и политическите ползи на наемния пролетариат в страната. Ратува и за обединяването на разпокъсаното българско родно място, само че желае това да стане не посредством война, а по пътя на Балканска федерация. След Октомврийската гражданска война 1917 година в Русия се пробва да схване Лениновото обучение, само че до края на живота си остава всъщност последовател на разбиранията на водачите на II Интернационал. Отказва съдействието с Български земеделски народен съюз, на който гледа като на селска буржоазна партия.

След края на Първата международна война 1914 г.-1918 година заради преклонна възраст и заради влошено здравословно положение отстъпва управлението на партията на по-млади свои следовници в лицето на В. Коларов и други Не утвърждава курса за Септемврийското въстание 1923 година, само че след неговото оповестяване не му се опълчва. Автор е на огромен брой публикации и брошури със социалистическа тема, както и на първото българско съчинение, отдадено на марксисткото обучение - " Що е социализъм и има ли той почва у нас? ", и на труда " Принос към историята на социализма в България " (1906 г.).
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР