Благоевград. С ритуал по поднасяне на цветя пред паметника на

Благоевград. С ритуал по поднасяне на цветя пред паметника на ...

С ритуал по поднасяне на цветя пред паметника на Димитър Благоев, обществеността в Благоевград отбеляза 165-ата годишнина от неговото рождение


Благоевград. С ритуал по поднасяне на цветя пред паметника на Димитър Благоев, обществеността в Благоевград отбеляза 165-ата годишнина от неговото рождение, предаде репортер на Радио „Фокус” – Пирин. Събитието започна с изпълнение на Националния химн от Биг Бенд – Благоевград. Актрисата от Драматичен театър „Никола Вапцаров” Жанет Керанова припомни кратки биографични данни, свързани с живота и делото на Димитър Благоевград, наричан още Дядото. Веднага след това бяха поднесени цветя пред паметника на видния общественик и политик от представители на общинска администрация, областният управител Николай Шушков, членове на политически партии, общественици, културни дейци и ученици от Второ основно училище, чиито патрон е Димитър Благоев.

"Фокус припомня:

Димитър Благоев - Дядото е роден в село Загоричане, Костурско. Първоначално учи в родното си село, после – в Цариград, Одрин и Стара Загора. След Освобождението продължава образованието си в Санкт Петербург, където следва естествени науки. Попада под влияние на социалистическите идеи и през декември 1883 г. основава първата социалдемократическа организация в Русия, получила известност под името Благоева група. Димитър Благоев е фактическият лидер на БРСДП (т. с.). Под негово ръководство БРСДП (т. с.) отстоява икономическите и политическите интереси на наемния пролетариат в страната. Ратува и за обединението на разпокъсаното българско отечество, но желае това да стане не чрез война, а по пътя на Балканска федерация. След Октомврийската революция 1917 г. в Русия се опитва да възприеме Лениновото учение, но до края на живота си остава по същество привърженик на разбиранията на водачите на II Интернационал. Отказва сътрудничеството с БЗНС, на който гледа като на селска буржоазна партия.

След края на Първата световна война 1914 г.-1918 г. поради напреднала възраст и поради влошено здравословно състояние отстъпва ръководството на партията на по-млади свои следовници в лицето на В. Коларов и др. Не одобрява курса за Септемврийското въстание 1923 г., но след неговото обявяване не му се противопоставя. Автор е на голям брой статии и брошури със социалистическа тематика, както и на първото българско съчинение, посветено на марксисткото учение - "Що е социализъм и има ли той почва у нас?", и на труда "Принос към историята на социализма в България" (1906 г.).

Източник: focus-news.net