Представяне на симулативен съдебен процес, срещи с магистрати и съдебни

...
Представяне на симулативен съдебен процес, срещи с магистрати и съдебни
Коментари Харесай

Ученици от Добрич и хърватския град Иванич посетиха Окръжния съд в Деня на отворените врати

Представяне на привиден правосъден развой, срещи с магистрати и правосъдни чиновници, запознаване с работата на правосъдната защита - това бяха деянията, които Окръжният съд в Добрич предложи на посетителите в Деня на отворените порти, който се организира през днешния ден. В събитието се включиха възпитаници от две добрички учебни заведения – ЧПГ „ Райко Цончев и СУ “П.Р. Славейков “. Гости на съда бяха и младежи от град Иванич, Хърватия, които са на посещаване в Добрич в границите на план, изпълняван в партньорство с гимназия „ Райко Цончев “, финансиран по стратегия „ Еразъм + “.

В най-голямата зала на съда беше показан привиден развой. Разиграно бе наказателно произвеждане, формирано по обвиняване за потребление на платежен инструмент без единодушието на титуляра и кражба. В функциите на правосъден състав, прокурор, юрист, подсъдима и две потърпевши лица влязоха възпитаници от гимназия „ Райко Цончев “. Младежите пресъздадоха правосъдното дело, произнесоха неоправдателна присъда и изложиха претекстовете, с които подсъдимото лице е прието за отговорно по повдигнатото му обвиняване. Симулативният развой беше квалифициран със съдействието на правосъдните помощници в Окръжния съд - Венцислава Печанска и Хараламби Димов.

На всички участници в процеса бяха връчени грамоти и награди от Окръжния съд. Те получиха и утвърждението на публиката, която дълго ги приветства. Поздрави към младежите насочи зам.-председателят на съда и началник на Наказателното поделение арбитър Петър Монев. Впечатлен съм от представянето ви и показаните юридически познания, съобщи арбитър Монев.

Висока оценка за работата на учениците даде и ръководителят на съда Галатея Ханджиева. Тя изрази вяра, че, наблюдавайки делото, феновете в залата също са получили по-добра визия за процеса на правосъдие. В диалог с гостите от Хърватия стана ясно, че множеството от тях влизат в правосъдна зала за първи път и с интерес са следили симуливния развой.

Окръжният съд отвори порти през днешния ден и за възпитаници от СУ “П.Р. Славейков “. С тях се срещна административният секретар Тошка Иванова, с цел да показа специалността на правосъдния чиновник. Тя срещна младежите със отговорностите на деловодителите, секретарите, правосъдния архивар, призовкарите. Работата на правосъдните чиновници е виновна, те подкрепят реализирането на правораздавателния развой, уточни Тошка Иванова.

Младежите разговаряха и с началника на Областно звено „ Охрана “ Стоян Стоянов, който обясни по какъв начин се реализира защитата и редът в правосъдните здания, какви са разпоредбите при конвоиране на арестувани лица. Пред гостите бяха показани помощни средства, с които разполагат чиновниците на правосъдната защита - белезници, револвери, защитни жилетки, тейзър. Лекторът обърна внимание, че се усилва броят на делата против млади водачи за ръководство на МПС след приложимост на наркотични субстанции.

Денят на отворените порти в Окръжен съд - Добрич мина под наслов „ Открито за правосъдната власт “.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР