Благоевград. Отпечатаният от Издателския комплекс Неофит Рилски“ Атлас на вокално-консонантното

...
Благоевград. Отпечатаният от Издателския комплекс Неофит Рилски“ Атлас на вокално-консонантното
Коментари Харесай

Книга, отпечатана от Издателския комплекс „Неофит Рилски“, бе призната за монографичен труд с национално значение

Благоевград. Отпечатаният от Издателския комплекс „ Неофит Рилски “ „ Атлас на вокално-консонантното взаимоотношение в южната част на ятовата изоглосна зона ” бе номиниран и приет за монографичен труд с национално значение от Българска академия на науките. Това оповестиха от висшето образователно заведение. Автор на първия български диалектен атлас от изоглосен вид е Катерина Ушева – възпитаничка на Филологическия факултет на Югозападния университет „ Неофит Рилски “.

Трудът е част от докторската дисертация на Ушева, предпазена в Катедрата по български език в ЮЗУ „ Неофит Рилски “, а теоретичен началник е видният български академик и почетен професор на Югозападния университет „ Неофит Рилски “ – проф. доктор Иван Кочев.

Преди да получи тази висока оценка на национално равнище, монографичният труд беше показан на онлайн съвещание в Москва (Русия) в края на предходната година и провокира мощен интерес измежду членовете на Международната комисия по Общославянския лингвистичен атлас, в която вземат участие учени от 14 страни.

Понастоящем доктор Катерина Ушева е гл. ас. към Института за български език, Българска академия на науките, член на Българската комисия по Общославянския лингвистичен атлас и алумна на Югозападния университет „ Неофит Рилски “.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР