Благодатният огън слезе днес в храма Възкресение Христово в Ерусалим,

...
Благодатният огън слезе днес в храма Възкресение Христово в Ерусалим,
Коментари Харесай

Благодатният огън слезе в храма "Възкресение Христово" в Ерусалим

Благодатният огън слезе през днешния ден в храма " Възкресение Христово " в Ерусалим, предадоха международните организации. Той беше разпален в параклиса на Божи гроб. Събитието беше предшествано от неколкочасови молебствия на хиляди хора, обобщава Българска телеграфна агенция.

Всяка година на Велика събота на Божи гроб от небето в ръцете на Eрусалимския патриарх пада Благодатният огън. И до през днешния ден тайнството е неразгадано, макар че доста учени са градили хипотези, споделя Българска национална телевизия. За милиони вярващи по целия свят огънят е небесно знамение.

От свещта на патриарха на Ерусалим Теофил Трети вярващите възпламениха своите свещи и огънят се популяризира в целия храм. Вярващите приветстваха слизането на Благодатния огън с думите " Христос Воскресе! " - " Воистина Воскресе! " на разнообразни езици.

Божи гроб е основна реликва за християнския свят. Смята се, че е ситуиран на мястото, където съгласно Светото писание е разпънат, заровен и по-късно възкръсва Исус Христос. То е намерено от пратеници на римския император Константин три века след разпъването на Христос.

Слизането на Благодатния огън става всяка година в съботата преди неделята на Възкресение Христово. Вярващите допускат, че в случай че огънят не слезе, това ознаменува началото на последните времена.

Идва в България с държавния аероплан

На днешната Велика събота Благодатният огън ще бъде донесен в България от Ерусалим с четири фенера, заяви Емил Велинов - шеф на Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет, представен от Българска национална телевизия Той означи, че за поредна година Благодатният огън ще бъде пренесен от Божи гроб от българска църковно-държавна делегация, която ще се води от Западно-и Средноевропейския митрополит Антоний.

Делегацията пътува с държавния аероплан " Фалкон " и се чака в България към 19.30 часа довечера. На летище София по традиция на Велика събота ще чакат свещеници и духовници от всички епархии в страната, с цел да вземат парченце от Благодатния огън и да го занесат на вечерното свещенодействие в храмовете за Великден.

От летището Благодатният огън ще бъде пренесен в параклиса на Синодалната палата в София. Към 23.30 - 23.40 часа на Велика събота, фенерът с огъня ще бъде изнесен от параклиса в Синодалната палата, с цел да бъде предаден на патриарх Неофит за вечерното свещенодействие в патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски ", изясни Емил Велинов.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР