Благодатният огън пристигна в България. Донесе го старозагорският митрополит Киприан

...
Благодатният огън пристигна в България. Донесе го старозагорският митрополит Киприан
Коментари Харесай

Благодатният огън пристигна в България

Благодатният огън дойде в България. Донесе го старозагорският митрополит Киприан с държавния аероплан от Йерусалим в България. Самолетът кацна в 18.47 часа на летище София.

Българската делегация, водена митрополит Киприан, донесе пет фенера – 4 остават в България, а петият продължава пътя си с държавния " Фалкон “ за Македония. За първи път свещеник на братската страна хвърча до Светите земи с българската държавна делегация.

Преди заминаването свещеник Яков поздрави българския и македонския народ. Владиката сподели още, че за Македония ще бъде извънредно прелестно да бъде посетена от българския патриарх Неофит.

На летище " София " обичайно се събраха свещеници и духовници от всички епархии на страната, с цел да вземат и занесат парченце от Благодатния огън на вечерното свещенодействие в храмовете за Великден.

Заради отдалечеността си Русенската епархия ще получи огъня от Гюргево.

Благодатният или наименуван още Свещен огън е знамение, което се случва всяка година в деня преди Великден. Синя светлина се появява в гробницата на Иисус Христос от мраморната плоча, която покрива мястото, върху което се счита, че е било положено тялото на Иисус за заравяне. В първите минути огънят не изгаря.

Първите сведения за запалването на свещите и на кандилата в църквата на Божи гроб са от IV век. Тогава за празника нямало масло и патриарх Нарцис наредил да сложат вода. В нощта на литургията ненадейно всички кандила и свещите на самия патриарх се запалили. Оттогава чудото се случва всяка година. Единствено и единствено православните християни получават Благодатния огън.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР