Благодарение на напредъка в терапията на рака повечето форми на

...
Благодарение на напредъка в терапията на рака повечето форми на
Коментари Харесай

Проучване разкрива защо имунотерапиите не действат при най-трудно лечимите видове рак на гърдата

Благодарение на напредъка в лечението на рака множеството форми на рак на гърдата са елементарно лечими, изключително когато са открити рано.

Но последните гранични случаи - тези, които не могат да бъдат лекувани с хормонални или таргетни лечения и не реагират на химиотерапия - остават най-смъртоносните и най-трудните за лекуване. Изследователи от университета Тулейн за първи път откриха по какъв начин тези типове рак се резервират след химиотерапия и за какво не реагират добре на имунотерапии, чиято цел е да изчистят останалите туморни кафези посредством активизиране на имунната система.

Процесът на оцеляване след химиотерапия задейства стратегия от имунни контролни точки, които защищават клетките на рака на гърдата от разнообразни линии на офанзива от страна на имунната система. Според ново изследване, оповестено в списанието това основава проблем с имунотерапевтичните медикаменти, наречени инхибитори на контролните точки, които могат да убият туморните кафези, експресиращи една контролна точка, само че не и други, които имат няколко контролни точки.

" Ракът на гърдата не реагира добре на инхибиторите на имунните контролни точки, само че в никакъв случай не е било ясно за какво ", споделя доктор Джеймс Джаксън, доцент по биохимия и молекулярна биология в Медицинския факултет на Университета Тулейн и един от създателите на новото проучване. " Открихме, че те заобикалят имунното изчистване, като експресират комплицирана, непотребна стратегия от гени за контролни точки и имуномодулиращи гени. Туморът изцяло се трансформира след лекуването с химиотерапия в това нещо, което всъщност е основано, с цел да блокира имунната система. "

Изследователите изследват процеса при миши и човешки тумори на гърдата и разпознават 16 имунни контролни гени, които кодират протеини, чиято цел е да деактивират  Т-клетките, убиващи рака.

" Ние сме едни от първите, които в действителност изследват тумора, който оцелява след химиотерапия – така наречен остатъчна болест - с цел да забележим какви цели на имунотерапията се показват ", споделя водещият създател на проучването Ашкан Шахбанди, лекар на медицинските науки в лабораторията на Джаксън.

Туморите, които реагират най-зле на химиотерапията, навлизат в положение на покой - така наречен клетъчна сенесценция - вместо да умрат след лекуването. Изследователите откриват две съществени популации от стареещи туморни кафези, всяка от които експресира разнообразни имунни контролни точки, задействани от характерни сигнални пътища. Те демонстрират, че изразяването на стратегиите за отбягване на имунната отбрана в туморните кафези изисква както химиотерапия за предизвикателство на сенесцентно положение, по този начин и сигнали от нетуморни кафези.

Те тестват композиция от медикаменти, ориентирани към тези разнообразни имунни контролни точки. Въпреки че отговорът може да бъде усъвършенстван, тези тактики не съумяват да отстраняват изцяло по-голямата част от туморите.

" Нашите открития разкриват какъв брой мъчно е да се отстрани остатъчната болест, включваща сенилни кафези, които задействат комплицирани стратегии за имунно угнетяване ", споделя Джаксън. " Пациентите с рак на гърдата ще се нуждаят от рационални, персонализирани тактики, които са ориентирани към характерните контролни точки, индуцирани от химиотерапевтичното лекуване. "

Източник: Medical Xpress

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР