Преброяването на гласовете на изборите за Лок Сабха е във

...
Преброяването на гласовете на изборите за Лок Сабха е във
Коментари Харесай

Нарендра Моди печели изборите за Лок Сабха, но губи парламентарното си мнозинство

Преброяването на гласовете на изборите за Лок Сабха е във крайна фаза и по всичко проличава, че е малко евентуално партията на премиера Нарендра Моди " Бхаратия Джаната " да завоюва повече от 240 места в долната камара на индийския парламент, което е много под прага от 272-ма депутати , осигуряващи болшинство в 545-членния законодателен орган. 

Същевременно " Индийският народен конгрес " (ИНК) и ръководената от него опозиционна коалиция ИНДИЯ се показват по-добре от упованията на някои анализатори , както и от оповестените преди дни екзитполове. Резултатите от преброяването до този миг сочат, че опозиционният блок ще спечели 210 места.

Броенето на гласовете, което стартира сутринта в 8:00 ч. локално време, ще продължи и през нощта  и изборната комисия най-вероятно ще разгласи окончателните резултати на следващия ден. Индия постави световен рекорд с 642 млн. гласоподаватели , взели участие в изборите.
 
 Нарендра Моди избори Индия Българска телеграфна агенция

Моди си  постави амбициозна цел да обезпечи супермнозинство от 400 места на партията си " Бхаратия Джаната " и да завоюва 370 от общо 545 места в долната камара на Народното събрание. ИНК обаче може и да осуети този проект.

Изборите за Лок Сабха излъчват 543 директно определени депутати в долната камара на Народното събрание. Двама техни сътрудници са назначавани от президента. 

' " Бхаратия Джаната " завоюва на изборите през 2019 година 303 от 543 места. Това възлиза на 37%. Тогава ИНК който на настоящия избор оглавява обединението ИНДИЯ, завоюва 52 места.

Нарендра Моди: Днешната победа е победа на народа 

" Днес е доста сполучлив ден и НДА ще сформира държавно управление за трети следващ път. Всички ние сме признателни на обществото за това. " Нацията се довери на " Бхаратия Джаната " /Национален либерален алианс, а нашата победа е победа на най-голямата народна власт в света ", сподели довечера Моди пред свои симпатизанти в Делхи. 

Той приветства работата по организирането и произвеждането на " най-мащабните избори в света " и похвали " успеваемостта и силата " на изборната система.

" Всички дружно би трябвало да работим за страната, преди всичко за националния интерес. Конституцията е нашата пътеводна светлина... Ще работим с всички локални държавните управления на всички щати, без значение от коя партия са. Сега е моментът да работим за развиването на Индия. След шест десетилетия индийските гласоподаватели сътвориха история. След шест десетилетия един съюз - Националният либерален алианс, получи опцията да служи на страната за трети път ", продължи Моди.

Премиерът акцентира, че в случай че Индия желае да продължи да се развива, страната би трябвало да се бори с корупцията.  Той очерта и някои от проектите си за трети мандат, като уточни, че Индия би трябвало да реализира " самодостатъчност " в региона на защитата и че държавното управление му ще продължи да развива всички обществени посоки. 

" Индийският народен конгрес ": Моди претърпя политическо и морално поражение 

Председателят на ИНК Маликарджун Хардж дефинира резултатите от вота като " мандат против премиера Нарендра Моди " и като " политическо и морално проваляне за него ".
" Това е успеха на народа и на демокрацията. Казвахме, че това е борба сред народа и Моди. Смирено одобряваме мандата на народа ", съобщи Хардж на конференция в централата на ИНК, на която участваха и партийните водачи Рахул Ганди и Соня Ганди.

" Избирателите не дадоха явен мандат на нито една партия. Този мандат е против Моди. Това е неговото политическо и морално проваляне. Това е огромно проваляне за човек, който търсеше гласове от свое име. Той претърпя честен крах ", сподели още Хардж, представен от осведомителна организация Прес Тръст ъв Индия (ПТИ).

Окуражен от представянето на ИНДИЯ, ръководителят на " Шив Сена " - една от партиите в обединението, настоя тя да издигне претендент за министър председател на идващото държавно управление . Удхав Текерай добави, че водачите на ИНДИЯ ще се срещнат на следващия ден в Делхи, с цел да вземат решение по този въпрос.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР