Благодарение на изпратените от космическата сонда Juno данни, учените успяха

...
Благодарение на изпратените от космическата сонда Juno данни, учените успяха
Коментари Харесай

Учени надникнаха под повърхността на Юпитер

Благодарение на изпратените от галактическата сонда Juno данни, учените съумяха да научат някои неща за вътрешната конструкция на най-голямата планета в Слънчевата система – Юпитер, заяви НАСА.

Едно от нещата, които станаха известни, е, че атмосферните потоци проникват в планетата доста по-дълбоко от по-раншни догатки – на към 3 хиляди километра. В този пласт е съсредоточена към един % от масата на Юпитер. “За съпоставяне: атмосферата на Земята е не повече от една милионна част от нейната маса”, прецизира Йохай Каспи от института “Вайцман” в Израел, написа.

Оказва се, че под този пласт Юпитер се върти съвсем като твърдо тяло. Сондата е съумяла да събере и информация за ставащото към полюсите на планетата. В северната част на Юпитер централният циклон е заобиколен от осем други с диаметри от 4000 до 4600 километра.

Аналогично събитие е записано и на южната част на планетата. Там към централния циклон има още пет, само че те са с по-големи размери – от 5600 до 7000 км. Въпреки че тези циклони са доста близо, те не се сливат.

“В цялата Слънчева система няма друго сходно събитие, което да познаваме”, акцентира Алберто Адриани от Института по галактическа астрофизика и планетология в Рим. В четвъртък списание “Нейчър” (Nature) разгласява четири публикации, отдадени на проучванията на Юпитер.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР