Благодарение на инициативата на местни родолюбци и Архимадрит Йоаникий в

...
Благодарение на инициативата на местни родолюбци и Архимадрит Йоаникий в
Коментари Харесай

Възстановяват Кръстовидната стена в Черепишкия манастир

Благодарение на самодейността на локални родолюбци и Архимадрит Йоаникий в последните няколко години Черепишкия манастир „ Успение Богородично ” безусловно се преобразява. С помощта на стотици донори и доброволци от страната и чужбина всички здания в манастира се ремонтират. Последни бяха преобразени Митрополитският дом, „ Данииловата къща ”, „ Пощата ”, параклисът „ Пимен Зографски ”, като не стопира и ремонтът на църквата „ Свети Климент Охридски ” в някогашната семинария. Поредната самодейност е възобновяване на още един знак на манастира.                
Кръстовидната стена е един от изключителните архитектурни детайли на Черепишкия манастир. Тя съставлява архитектурен комплекс, построен във формата на кръст. Стената е направена от камък и е била употребена за защита на манастирската територия. Разположена е към основната черква на манастира, като обгръща двора и основава впечатляващо представление.
Кръстовидната стена е един от най-важните архитектурни детайли на Черепишкия манастир и е обвързвана с доста митове и предания. Смята се, че тази невероятна форма на стената е имала алегорично значение, обвързвано с християнската религия и кръста. Кръстовидната стена в Черепишкия манастир е очевидец на многовековната история и просвета на България.
Стената ще бъде реставрирана и ще впечатлява посетителите със своята архитектурна хубост и символичност, още веднъж със средства от дарения и доброволчески труд.
Посетителите на манастира ще могат да прегледат и да се насладят на хубостта на кръстовидната стена и двора напролет на 2024 година, когато се чака да приключи реставрацията. В момента мястото е недостъпно./БНР
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР