Бизнесът предлага държавни компенсации заради високите цени на електроенергията при

...
Бизнесът предлага държавни компенсации заради високите цени на електроенергията при
Коментари Харесай

Бизнесът иска компенсации за тока при цена над 185 лв. на мегаватчас

Бизнесът предлага държавни обезщетения поради високите цени на електрическата енергия при над 185 лева за мегаватчас.

Това стана ясно по време на работна среща на президента Румен Радев с огромните работодателски организации в четвъртък. Преди това бизнесът изиска и привикване на Консултативния съвет по национална сигурност поради рецесията в енергетиката.

" С президента Румен Радев нямаме другия в оценката на обстановката и в метода за разрешаване на казуса ", разяснява след срещата ръководителят на управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев. Той има вяра, че плановете, които са били показани на президента и екипа му, ще послужат да се вземе едно по-добро решение от в началото препоръчаното, с цел да се реализира обективен компромис.

Председателят на АИКБ напомни, че предлагането на бизнеса е да се компенсират 75% от надвишението над прогнозната пазарна цена от 119 лв. за мегаватчас, която е дала Комисията за енергийно и водно контролиране. От Министерството на енергетиката оферират да се компенсират три четвърти от надвишението над 185 лв. за мегаватчас, което е пазарната цена за месец юли, като също така бъде въведено и ограничаване на компенсацията до 30% от пазарната цена. Според работодателите това ограничаване се обезсмисля при цени над 300 лв. за мегаватчас, тъй като се чака стойностите да доближат сред 500 лв. и 800 лв. за мегаватчас.

Според работодателските организации компромисното решение е да има компенсиране единствено над 185 лв. за мегаватчас, само че да няма ограничаване в компенсацията.

Допълнително е разговаряно и за нуждата за разработване на нова енергийна тактика на България. Велев добави, че работодателските организации са предложили да се сътвори към президента експертен съвещателен съвет, който да работи както по тактиката, по този начин и по рискови проблеми и обстановки, каквато е актуалната.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР