Бизнесът очаква „галопираща инфлация“ заради цената на тока. На фона

...
Бизнесът очаква „галопираща инфлация“ заради цената на тока. На фона
Коментари Харесай

Експерти: Страната още е далеч от „галопираща инфлация“

Бизнесът чака „ галопираща инфлация “ поради цената на тока. На фона на галопираща инфлация в България, себестойността на хляба сe трансформира с часове.

Токът нараства, цените на стоките от първа нужда порастват и всеки, на всяка крачка усеща инфлацията. Тя обаче не е галопираща - или хиперинфлация, както я назовават икономистите. За да бъде такава, би трябвало да е от десетки до стотици проценти. Както беше няколко пъти при започване на 90-те и през 1997 г, по времето на Жан Виденов, спомня си писателят Нидал Алгафари пред БТВ.

„ Помня по какъв начин майки с деца се редяха на опашки и какъв брой жалка картина беше тези младежи да ги докараш да чакат някаква помощ “, споделя той.

През 92-ра година в България идват помощи с няколко тира от Швейцария. Магазините опустяват, стоките свършват.

„ Това беше най-правилното разпределяне, не се открадна нито един бонбон. Имаше един другар, който оперираха и се наложи да яде и нямаше какво, та се наложи от тези храни да му взема, с цел да му дам. Такива са ми спомените, не са от най-хубавите “, спомня си Алгафари.

Румен Гечев е министър на икономическото развиване в държавното управление на Жан Виденов, когато за една година инфлацията доближава до 489 %.

„ За галопираща инфлация приказваме, в случай че пораства със седмици, а не с месеци. Както беше 97-ма, когато разбойниците приватизираха страната, както беше 91-ва, 90-та, само че сега няма учредения за това, тъй като инфлацията е във величини, които са под 10 % “, изяснява Гечев.

Според икономиста Мартин Димитров в този момент инфлацията може да бъде овладяна, в случай че Евросъюзът и страната ни вземат навременни ограничения за енергоносителите.

„ И както през днешния ден споделям, че няма сериозен риск за стопанската система, на следващия ден може да не е. В България доста хора бързат да усилват цените. Преди да увеличиш цената, орежи ненужните разноски, оправи измененията в бюджета и след това да приказваме за увеличение на цените “, споделя от своя страна икономистът Мартин Димитров.

Инфлацията може да докара до неколкократно нарастване на цената на хляба, само че цените, които се контролират от страната или от общината - зависят от решението на политиците. Това е първата страница на вестник 24 часа от 8 октомври 1992 година Билетът за градския превоз става лев и петдесет. 29 години по-късно - след хиперинфлация и деноминация - през 2021 година пътуваме в София за 1,60.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР