Бизнесът настоява за спешна среща с министър-председателя Кирил Петков заради

...
Бизнесът настоява за спешна среща с министър-председателя Кирил Петков заради
Коментари Харесай

Бизнесът отново иска спешна среща с премиера

Бизнесът упорства за незабавна среща с министър-председателя Кирил Петков поради високите цени на електрическата енергия и природния газ и по-конкретно премахването на рестриктивните мерки на обезщетенията, които работодателите получават по отношение на тях. Това излиза наяве от отворено писмо подписано от ръководителя на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев, което е в съгласие с другите национално показани работодателски и бизнес организации – БСК, БТПП, КРИБ, ССИ.

Ако не се подхващат дейности, може да затворят водещи предприятия у нас, показват работодателските организации.

Писмото е адресирано и до вицепремиера и министър на финансите Асен Василев, като в него се показва още, че бизнесът у нас е изправен пред „ извънредно тежката и рискова обстановка “. Организациите допълват, че към този миг няма разговор с изпълнителната власт.

Защо таванът на помощта не работи

Схемата за компенсиране на разноските на небитовите консуматори за употребяваната от тях електрическа сила с таван в размер на 30% от действителната пазарна цена обезсмисля заявката, че ще бъдат обезщетени 75% от разликата сред действителната пазарна цена за месец юли тази година (185,59 лева./MWh) и действителната пазарна цена за съответния месец при цени над 300 лв., допълват от работодателските организации.

При цена 800 лв., да вземем за пример, каквато среднодневна цена към този момент сме имали, компенсацията ще се ограничи до 240 лв., а ще останат дейно за заплащане невъзможните 560 лв. за мегаватчас.

Така забележителен брой водещи и структуроопределящи предприятия ще лимитират и поетапно спрат работа, се показва още в отвореното писмо.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР