Бизнесът настоява мярката на правителството за туризма 80/20 да се

...
Бизнесът настоява мярката на правителството за туризма 80/20 да се
Коментари Харесай

Бизнесът настоява мярката за туризма 80/20 да се трансформира до 80/0

Бизнесът упорства мярката на държавното управление за туризма 80/20 да се трансформира до 80/0, с цел да се подкрепи още повече най-пострадалият от пандемията стопански бранш. Това бе декларирано по време на извършена работна среща сред вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова организира работна среща и ръководители на браншови организации.

На срещата бяха разисквани критериите за безвъзмездната помощ за туроператори и турагенти от 10 млн. лева Директен бенефициент по средствата е Министерството на туризма. Това е една от ограниченията, подхванати от държавното управление за поддръжка на бранша и сектора за превъзмогване на икономическите последици от пандемията COVID-19, която се чака да надвиши вредите от международната икономическа рецесия 2008/2009, уточни вицепремиерът Николова. "Министерството на стопанската система и Министреството на туризма сме оптимално ангажирани за транспарантно спазване на процедурата и използване на съкратени периодите по пилотния й план. В тази връзка бяха и моите указния и условия, които насочих като вицепремиер към Министерството на стопанската система ", добави тя.

Схемата за набиране на заявките за подкрепяне ще организира от Министерството на туризма. Те ще се подават единствено по електронен път. Броят на изискваните заявления е мощно сведен, останали са единствено тези, които са наложителни и произтичат от съответното законодателство. Други информации и инспекции ще се правят по длъжностен път, се показва в критериите.

Двете страни реализираха договореност средствата да се разпределят съразмерно на общия оборот през 2019 година на позволените претенденти. До дни те ще бъдат утвърдени от Управляващият орган и от Комитета по наблюдаване по програмата, а през септември ще стартира отпущането на сумите. Заявления ще се одобряват в границите на 5 дни. Комисия ще извърши подбора, оценките и класирането на претендентите.

Това няма да е единствената скица в поддръжка на сектора, увери министърът на туризма. Тя даде обещание да направи всичко допустимо да постави старания да бъдат открити средства за дофинансиране по схемата посредством новите ограничения на Министерството на стопанската система в поддръжка на дребните и междинните предприятия, както и през националния бюджет. За това удостовери и Илияна Илиева от Управляващия орган на програмата.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР