Бизнесът направи пореден опит да обясни на премиера безумията, които

...
Бизнесът направи пореден опит да обясни на премиера безумията, които
Коментари Харесай

Цената на борсовия ток пак опря до премиера

Бизнесът направи следващ опит да изясни на премиера безумията, които се случват на сякаш свободния пазар на ток. На среща с Бойко Борисов и отрасловия министър Теменужка Петкова в понеделник всички огромни работодателски организации настояха за незабавни ограничения за нормализация на цените на електроенергийната борса.

 От началото на април силата, която се продава по свободно контрактувани цени в сегмента " ден напред ", гони нови висоти. Цените за мегават в началото на месеца бяха с близо 40% по-високи от междинните равнища за март. И тази седмица стартира зле -  борсата затвори при междинна цена от над 113 лева за мегават. За съпоставяне предходния ден мегаватът струваше приблизително 54 лева

Според министър Теменужка Петкова обаче тези внезапни придвижвания не били мотив за паника, а държавното управление имало " отличен разговор с бизнеса и синдикатите ".  " Борсата за електрическа енергия е постоянна ", съобщи тя. По думите й сдруженията от държавната енергетика (НЕК, АЕЦ " Козлодуй " и " Марица-изток 2 " ) всекидневно пускали по над 680 мегаватчаса на всеки час на платформата " Ден напред " на цена от 44.10 лв..

На срещата в Министерски съвет ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев още веднъж настоя договорите с така наречен американски тецове да бъдат прекъснати и те също да продават тока си на свободния пазар. " Високите цени, по които НЕК купува тока им, обезпечават на тези централи 548 млн. лв. годишно. Това прави доходност над 50%, което го няма в никой различен бранш ", разяснява Велев. " Ако страната не може да скапе договорите, представляващи непозволена държавна помощ, то най-малко да поеме разликите до пазарната цена като награди от бюджета, а централите да продават на борсата. Така вече правят когенерациите и ВЕИ-тата с мощ над 4 мегавата ", съобщи неотдавна той пред в. " Сега ".

Съмнения за далавера витаят от края на м.г., когато бизнесът разгласи, че цената на " свободния " ток необяснимо е скочила с 350%. От борсата обясниха, че имало огромното търсене. Всъщност казусът е в дребното предложение - главните продавачи са държавни енергийни компании. В края на м.г. към 80% от продавания на борсата ток идва от АЕЦ " Козлодуй ", НЕК и " Марица-изток 2 ".

Преди дни и шефът на енергийния регулатор Иван Иванов уточни, че предлагането на ток " ден напред " би трябвало да се усили. " За съпоставяне през еднакъв интервал в края на предходната година в Румъния са търгували 4 пъти по-големи количества, в сравнение с у нас, в Турция - 25 пъти, в Гърция - 7- 8 пъти ", сподели Иванов. 

На борсата сега ток продават и част от зелените централи - тези с мощ над 4 мегавата. От 1 юли на пазара ще излязат и по-малките ВЕИ-та, което дава очаквания за  усмиряване на цените. 

Работодателите настояха пред премиера да отпаднат таксите за импорт на ток. Това ще разреши на индустриалните консуматори да купуват по-евтина сила от прилежащи страни. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР