Бизнесът и синдикатите излизат с общо предложение към правителството за

...
Бизнесът и синдикатите излизат с общо предложение към правителството за
Коментари Харесай

Бизнес и синдикати искат данъчни преференции за ниските доходи

Бизнесът и синдикатите излизат с общо предложение към държавното управление за данъчни облекчения за най-нискодоходните работещи. Това оповестиха ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев и президентът на КНСБ Пламен Димитров пред Нова телевизия довечера. Предложението е част от план за ново съглашение сред обществените сътрудници и държавното управление. За него трите страни се схванаха да стартират договаряния в края на предходната година, откакто бизнесът разгласи протест на кабинета поради болничните.

Преговорите за подписване на съглашение стартират на следващия ден. По дребна част от настояванията има реализирано единодушие сред работодатели и синдикати, като не е ясно каква ще е позицията на държавното управление. „ Нещо, по което чакам опозиция, е модифицираната ни концепция за въвеждане на необлагаем най-малко за нискодоходните групи. В диалог с бизнеса стигнахме до общо предложение към държавното управление да възвръща платения налог за нискодоходните групи. В края на годината част от налога да бъде възстановяван - това е компромисното ни предложение ”, изясни Пламен Димитров.

Друг противоречив въпрос, който би трябвало да откри позволение, е въвеждането на диференцирани минимални заплати. От години работодателите бойкотират договарянията за минимални осигурителни прагове по стопански действия и длъжности, заради което те порастват единствено с нарастването на минималната заплата. Бизнесът упорства минималната заплата да се договаря сред работодатели и синдикати.

„ Минималната заплата е общовалидна за всички и ще бъде най-малък предел. Около нея има други 85 стопански действия и в тях има по три категории.  В другите браншове има служащи с минимално обучение. Ще има минимална заплата за нискоквалифицирания личен състав, за приблизително квалифицираните и третата – за висококвалифициран личен състав ”, изяснява Пламен Димитров. " Ще е добре, в случай че успеем да реализираме съглашение, в това число за минимални работни заплати в три категории личен състав ", прибавя и Васил Велев.

" Тези 40 ограничения са мъчно уравновесени и са в един пакет. В него има реализирани комплицирани салда. Такъв да вземем за пример е нашето единодушие да се върнат болничните в Национален осигурителен институт ”,  заяви президентът на КНСБ. Това обаче мъчно ще се срещне поддръжка в министерството на финансите, тъй като значи бюджетът да извади още към 200 млн. лева за Национален осигурителен институт.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР