Бизнес делегация от белгийски компании ще посети България през м.

...
Бизнес делегация от белгийски компании ще посети България през м.
Коментари Харесай

Белгийски инвеститори ще проучват българския пазар

Бизнес делегация от белгийски компании ще посети България през м. април 2018 година, за изследване на опциите за вложения. Мисията бе контрактувана по време на среща на министъра на стопанската система Емил Караниколов с представители на Европейския център за икономическа, академична и културна дипломация /CIDIC/.

Министър Караниколов уточни, че визитата, което ще се състои по време на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз е отлична опция за показване на България, за реализиране на бизнес контакти и настоятелен партньорства сред фирмите от двете страни.

Европейският център за икономическа, академична и културна дипломация, е учреден през 2010 година по самодейност на белгийски дипломати, за повишение на успеваемостта на контактите им с икономическите и университетски среди. CIDIC е един от влиятелните белгийски клубове, в който членуват представители на бизнес, културния и научен хайлайф на страната, дипломати и други От 2015 година насам клубът провежда тридневни задачи в страната, председателстваща Съвета на Европейски Съюз.

На срещата бе контрактувано организирането на конгрес и В2В срещи сред фирмите, а като браншове от съвместен интерес бяха посочени ИКТ, машиностроене, автомобилостроене, козметична и хранително-вкусова индустрия, както и произвеждане на дронове. Представителите на CIDIC Кристиян Муве, Генерален секретар на организацията и Фредерик де Прик, Председател на УС на CIDIC показаха интерес за вложения в инкубатори, както и към опциите на белгийски стартъпи да стъпят на българския пазар.

Караниколов акцентира, че Кралство Белгия е един от обичайните и водещите комерсиално – стопански сътрудници, както и един от водещите вложители в България. По думите му стокообменът сред двете страни, единствено за първите осем месеца на 2017 година надвишава един милиарда евро.

През месеците януари - август 2017 година, износът на България за Белгия надвишава 643 млн. евро. Това е растеж от 46.3%, в съпоставяне със същия интервал на 2016 година Делът на износа ни към Белгия в 3.7% от общия експорт. Това слага страната на 7-мо място в българския експорт. За същия интервал, вносът от Белгия е 414.1 млн. евро, като също се записва растеж, въпреки и по-слаб от 4.4%, по отношение на същия интервал на 2016 година Делът на вноса от общия е 2.1%, а страната е на 15-то място във вноса ни от света. Салдото за България е позитивно и възлиза на 229 млн. евро за осемте месеца на 2017 г.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР