Бившият заместник-министър на регионалното развитие Захари Христов, когото прокуратурата проверява

...
Бившият заместник-министър на регионалното развитие Захари Христов, когото прокуратурата проверява
Коментари Харесай

Разследван за корупция бивш зам.-министър е трудоустроен в Автомагистрали

Бившият заместник-министър на районното развиване Захари Христов, който прокуратурата ревизира за корупция, е трудоустроен в държавната компания " Автомагистрали ". Това стана ясно по време на конференция на служебния министър на районното развиване арх. Иван Шишков, на която изнесе данни за нелегално строителство за над 1 милиарда лева от страна на страната и общините. 

" Захари Христов самичък пожела да напусне заемания пост. Заяви, че е подготвен да продължи да работи и съм го назначил в " Автомагистрали ", сподели Шишков. Той добави, че не може да се приказва за трудоустрояване на Христов, без значение че той е филолог по образование и няма съвсем никакъв опит в пътното строителство.

Захари Христов бе освободен от поста заместник-министър на районното развиване на 2 декември 2022 година, откакто прокуратурата беше сезирана за корупция от негова страна, до момента в който заемаше същия пост в служебното държавно управление на Стефан Янев. До момента от държавното обвинениеотказват да дадат информация какво е открила инспекцията по случая.

Четири дни по-късно - на 6 декември, Христов към този момент е назначен в директорския ръб на " Автомагистрали ", демонстрира информация в Търговския указател. Той е заел мястото на Николай Магриотов Едрев, който влезе в управлението на държавната компания през август 2022 година

Почти по същото време, по което тече назначението на Христов, държавната компания за първи път взе участие в търг за главен ремонт - два тунела на автомагистрала " Хемус ". " Автомагистрали " играе дружно с частни компании, като съгласно хора от пътния отрасъл това е сигурен знак кой ще завоюва поръчката.

Иван Шишков направи рокади в " Автомагистрали "  почти незабавно откакто стана длъжностен министър - през август 2022 г. Тогава той освободи назначените от предшественика му Гроздан Караджов трима началници от квотата на Министерство на регионалното развитие и върна още веднъж на поста изпълнителния шеф инж. Иван Станчев, който заемаше същия пост и по времето на служебното държавно управление на Стефан Янев. 

Иван Станчев започна работа в " Автомагистрали " по времето на Бойко Борисов. Назначен е от някогашния шеф на държавното сдружение Стоян Беличев при започване на 2021 година като началник на отдел " Укрепване на свлачища ". Задачата му е да форсира работата по осъществяването на обектите, като и до през днешния ден няма приключен нито един от тях. Преди това инж. Станчев е бил шеф на дирекция " Поддържане, строителство, ремонт " в държавното сдружение " Летище София " при ръководството на ГЕРБ.

Другите членове на директорския ръб са Ивелина Крушкова, близка до президентския консултант Пламен Узунов, и двамата самостоятелни - Гено Георгиев и Владимир Трифонов.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР