Бившият външен министър и бивш зам.-министър-председател Ивайло Калфин е останал

...
Бившият външен министър и бивш зам.-министър-председател Ивайло Калфин е останал
Коментари Харесай

Ивайло Калфин: Така и не обяснихме какво точно искаме от Северна Македония

Бившият външен министър и някогашен зам.-министър-председател Ивайло Калфин е останал с усещането, че България чака Северна Македония да се държи по различен метод. В предаването " Лице в лице " по bTV политикът от АБВ съобщи, че и ние, и Република Северна Македония рискуваме да се плъзнем по линията на пропагандата и идеологията, която доста години е властвала и в двете страни.

" Естествено, че за нас нашата история е значима и нашият език е значим. Аз чакам от управляващите да ги пазят. Този мотив обаче е неясен за европейските ни сътрудници. Това не са официално причини и критерии за започване на участието и за участие в Европейски Съюз. Даже категорично е казано в Европейски Съюз, че двустранни проблеми се вземат решение отвън договарянията ", разяснява Калфин.

Той уточни, че с ветото се реализират две неща - първо се изолираме в Европейски Съюз, а второ не просто сме спрели Македония, само че и Албания.

Според него страната ни няма да отстъпи от настояванията си към Република Северна Македония. " Не имам вяра, още повече, че македонският министър председател през вчерашния ден сподели, че не чака докрая на годината да стартират договарянията. Даже ги реалокира за след изборите в България. Очевидно несъмнено си е приказвал с премиера Борисов. След като от Скопие излиза тази информация, явно, че е чул от България. Още повече, че официално видяно Съветът е на 10-11 тази седмица, който може да го реши. На 8-ми, на следващия ден, е този на министрите по европейските въпроси. Някакво знамение може да стане да се промени българската позиция ", сподели още Калфин.

На въпрос дали е допустимо страната ни да си промени позицията, Ивайло Калфин разяснява, че ние явно ще чакаме Република Сиверна Македония да се държи по различен метод. " Поне по този начин разбрах от българските представители, когато и за мен изненадващо блокирахме през ноември месец решението за започване на договаряния ", разяснява той.

Според него това е изненадващо, тъй като месец преди този момент Министерството на външните работи е изготвило меморандум, с който е уведомило европейските страни какви са проблемите с Република Северна Македония. " Не можахме да разбираем какво тъкмо желаеме ", добави Ивайло Калфин.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР