Бившият твърдолинеен президент на Иран Махмуд Ахмадинеджад днес се регистрира

...
Бившият твърдолинеен президент на Иран Махмуд Ахмадинеджад днес се регистрира
Коментари Харесай

Лошото момче на Иран отново иска да е президент

Бившият твърдолинеен президент на Иран Махмуд Ахмадинеджад през днешния ден се записва да взе участие още веднъж в избори през юни, които се преглеждат като тест за легитимността на духовните владетели на страната, осведоми " Ройтерс ".

Охулван на Запад поради слагането под въпрос на Холокоста, Ахмадинеджад трябваше да подаде оставка през 2013 година поради разпоредбите за ограничение на мандата, когато настоящият президент Хасан Рохани, който контракти нуклеарното съглашение на Иран от 2015 година със международните сили, завоюва огромна изборна победа.

" Хората би трябвало да вземат участие в процеса на взимане на решения в Иран... Всички ние би трябвало да се подготвим за фундаментална промяна ", цитира държавната телевизия Ахмадинеджад след регистрацията му.

Кандидатите започнаха да се записват за изборите през вчерашния ден, като духовните владетели се надяват на огромна изборна интензивност, която може да бъде наранена от възходящото неодобрение от стопанска система, ударена тежко от глобите на Съединени американски щати, въведени след излизането на Вашингтон от нуклеарното съглашение преди три години.

Регистрацията ще завърши в събота, след което участниците ще бъдат тествани за техните политически и ислямски квалификации от 12-членен орган за инспекция, Съветът на пазителите. Шестима членове на твърдолинейния орган са назначени от висшия водач аятолах Али Хаменей.

Хаменеи поддържа Ахмадинежад, откакто преизбирането му през 2009 година провокира митинги, при които десетки хора бяха убити и стотици задържани, разтърсвайки ръководещата теокрация, преди силите за сигурност, ръководени от елитния Революционен гвардейски корпус (IRGC), да потушат вълненията.

Registration will end on Saturday, after which entrants will be screened for their political and Islamic qualifications by a 12-member vetting body, the Guardian Council. Six members of the hardline body are appointed by Supreme Leader Ayatollah Ali Khamenei.

Но сред двамата се разви раздор след тогавашния президент Ахмадинежад, който категорично се застъпи за инспекции на висшата власт на Хаменей. Ахмадинежад беше дисквалифициран от Съвета на пазителите на президентските избори през 2017 година

В отворено писмо до Хаменей през 2018 година Ахмадинежад прикани за " фундаментални промени " в трите държавни клона - изпълнителната, Народното събрание и правосъдната власт - както и в офиса на висшия водач.

Бивш офицер от армията, който се опита да се преквалифицира като сдържан политик, критикувайки духовенството, Ахмадинежад разчита на благочестивата иранска бедна и работническа класа на Иран, които са нетърпеливи от възходящия стопански напън.

Популярността му обаче остава под въпрос и твърдите политически групи се чака да поддържат известния нравствен и началник на правораздаването Ебрахим Раиси, в случай че той реши да се кандидатира.

Рухани не може да търси преизбиране според конституцията на Иран.

Няколко твърди претенденти, в това число някои командири на IRGC, обявиха, че ще се отдръпват, в случай че Раиси се включи в конкуренцията, с цел да избегне разделянето на вота.

Назначен от висшия водач за началник на правосъдната власт, Раиси се обрисува като една от най-мощните фигури на Иран и кандидат за правоприемник на Хаменей.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР