Бившият световен шампион по шахмат Гари Каспаров критикува Международния олимпийски

...
Бившият световен шампион по шахмат Гари Каспаров критикува Международния олимпийски
Коментари Харесай

Каспаров обвини МОК и ФИФА, че са станали инструмент в ръцете на диктатори

Бившият международен първенец по шахмат Гари Каспаров подлага на критика Международния олимпийски комитет (МОК), неговия президент Томас Бах, ФИФА, както и други огромни спортни организации, които съгласно него са се трансформирали в принадлежности в ръцете на деспот.

Каспаров е един от последните, само че най-отявлени съветски критици на президента на Русия Владимир Путин и в последните години употребява непрекъснато обществената мрежа Туитър, с цел да изрича мнение против протичащото се в Русия и да показва проблемите, които провокира Кремъл.

" Не съм почитател на това, че господин Бах и други публични лица са в МОК и ФИФА, тъй като те непосредствено или косвено поддържат връзки с путиновците в този свят ", сподели Каспаров пред АРД.

Според известния шахматист спортните организации са помогнали на Путин да продължи пътя на експанзията си, като са му дали правото да провежда Олимпийските игри в Сочи през 2014 година и Световното състезание по футбол през 2018 година, както и други планетарни шампионати.

Според Каспаров нашествието в Украйна повдига редица въпроси, включително и какво да се прави със спортни организации, които умишлено или неумишлено са станали " принадлежности в ръцете на деспот ". Той добави, че огромните спортни прояви оказват помощ на властническите водачи да усъвършенстват имиджа си пред света още от 1936 година, когато Адолф Хитлер приема летните олимпийски игри в Берлин.

" Путин се придържа към написаното в учебниците, само че съумя и да го усъвършенства, защото има доста повече пари от всеки различен деспот преди него ", съобщи Каспаров.

Бившият международен първенец обаче счита, че съветският президент е позволил една колосална неточност, като изцяло е подценил реакцията на Западния свят към нашествието в Украйна и това е довело до разрушение на деликатно изгражданата мрежа от лобисти и сътрудници през последните повече от 20 години.

" Много е значимо да не допуснем нещо такова да се случи още веднъж. Защото Путин ни сподели по какъв начин се постанова неговия дневен ред посредством потреблението на интернационалния прояви и спортни организации. Не е нужно да има такива трагични събития като тези в Украйна, с цел да се събудим ", приключи Каспаров.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР