Бившият световен шампион по бокс в среднотежка категория Джейк Ламота

...
Бившият световен шампион по бокс в среднотежка категория Джейк Ламота
Коментари Харесай

Почина Разярения бик Джейк Ламота

Бившият международен първенец по бокс в среднотежка категория Джейк Ламота е умрял през вчерашния ден на 95-годишна възраст.

Ламота ще остане в историята като един от емблематичните професионални боксьори в епохата директно след Втората международна война.

Истинската международна популярност обаче го спохожда съвсем 40 години по-късно, когато животът му на и отвън кръга става тематика на паметния филм „ Разяреният бик ” на режисьора Мартин Скорсезе.

В ролята на Ламота, душевен неустойчив в бокса и живота, се превъплъщава Робърт Де Ниро. Брат му и негов управител, Джоуи, е изигран от Джо Пеши.

Де Ниро е награден с „ Оскар ” за ролята, а филмът през днешния ден се възприема като една от класиките в международното кино.

На кръга Ламота е прочут с „ разярения ” и гибелен собствен жанр. Вероятно го придобива още в родния си квартал в Ню Йорк, Бронкс, където като дете стартира да се боксира за пари, принуден от татко си – италиански преселник.

Вече като състезател той е извънредно нападателен и стимулиран против всеки съперник (освен в мача си с Били Фокс, който губи и след това признава, че го направил като услуга за италианската мафия). Едновременно с това той съвсем не пази главата си и постоянно получава извънредно доста удари.

От 106 мача на професионалния кръг печели 83 (30 с нокаут), губи 19 и е наедно със противника в 4.

През 1949 година става международен първенец в категорията си след победа над французина Марсел Сердан. През 1951 година губи купата си в дуел с Шугър Рей Робинсън след механически нокаут.

Робинсън е и най-големият противник на Ламота, като двамата имат 6 мача в границите на съвсем десетилетие. Шугър Рей печели 5 от тях, само че успеха му е безапелационна единствено в последния, до момента в който на 2 пъти решението на съдиите е посрещнато с освиркване от публиката.

Четири от загубите на Ламота от Робинсън са по точки и той в никакъв случай не пада в нокдаун против този противник.

След като приключва кариерата си Ламота дълго време се занимава с нощни заведения, като има няколко бара. Изявява се също и като стендъп комедиант. Има 7 брака, последният от които подписва през 2013.

Има двама сина и четири дъщери. Синовете му умират един след различен през 1998 година, единият от рак на черния дроб, а другият в самолетна злополука.

Самият Ламота си е отишъл от този свят поради затруднения след изкарана пневмония. /moreto.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР