Бившият шеф на антикорупционната комисия Пламен Георгиев, който беше назначен

...
Бившият шеф на антикорупционната комисия Пламен Георгиев, който беше назначен
Коментари Харесай

Кабинетът не мисли да връща Пламен Георгиев от Валенсия

Бившият началник на антикорупционната комисия Пламен Георгиев, който беше назначен от предходното държавно управление за консул във Валенсия, Испания, след абсурда " Апартаментгейт ", към този момент ще продължи да извършва служебните си отговорности зад граница. Правителството не обмисля неговото отзоваване, излиза наяве от отговори на държавната осведомителна работа до " Сега ".

На въпрос каква е оценката до момента за работата на Георгиев като консул и дали служебният кабинет ще разиска преустановяване на функционалностите му като дипломатически чиновник, от министерския съвет дадоха отговор, че " все още не разполагат с желаната информация ". Питането на " Сега " беше предизвикано от неотдавна почнала петиция от журналиста Атанас Чобанов за отзоваване на Пламен Георгиев от Валенсия, която е споделена над 1000 пъти в обществените мрежи.

Назначаването му за консул през октомври 2019 година е станало по изключение, защото някогашният началник на КПКОНПИ няма дипломатически сан. За тези случаи законът за дипломатическата работа споделя, че може да бъде назначено лице, което не е от състава на дипломатическата работа, единствено когато то: 1. е изявена персона, която се употребява с несъмнено положително име и престиж в Република България; 2. дава отговор на условията - да е български жител (допуска се двойно поданство, в случай че е на страна от ЕС), да е с висше обучение степен " магистър ", да владее минимум два непознати езика, да има компютърна просветеност и да не страда от хронично психическо заболяване.

Според справката на външното министерство Пламен Георгиев въобще не владее испански, а единствено съветски и британски. Въпреки това той беше изпратен във Валенсия от бившето държавно управление на Борисов малко след абсурда " Апартаментгейт ". Оказа се, че до момента в който е управлявал КПКОНПИ, Георгиев е пропуснал да заявява голяма тераса от 187 кв. м, върху която са построени няколко навеса, които служат за сауна и барбекю. Те пък бяха съборени, тъй като инспекция сподели, че са противозаконни.

Най-шумното дело в кариерата на Пламен Георгиев като прокурор е от 2012 година, когато наблюдава дело за корупция в организация " Митници ", по което са подслушвани високопоставени служители. Тогава излезе записът  " Мишо Бирата ", в който се чува по какъв начин министър председателят Бойко Борисов подрежда на тогавашния шеф на митниците Ваньо Танов да приключи инспекцията в пивоварна " Леденика "  на Михаил Михов, тъй като е " поел ангажимент да не го закача ". Този отвод на Георгиев да проверява записа стана главен трамплин в кариерата му. Първо беше зам.-министър на правораздаването в първото държавно управление на Борисов, след това стана началник на комисията за конфискация на нелегално добитото имущество, а откакто тя се вля в новия антикорупционен орган КПКОНПИ, Георгиев го оглави. Малко по-късно разгласи, че предприемачът Делян Пеевски е " или най-чистият човек в страната, или има доста положителни юристи и счетоводители ".

На консула ни във Валенсия въпреки всичко може да му се наложи да се прибере, защото преди дни служебният министър на Министерство на вътрешните работи Бойко Рашков загатна, че в най-скоро време предстоят разпити на Бойко Борисов и Пламен Георгиев поради записа " Ало, Ваньо ". " Тези инспекции ще се проведат по разпоредбите на закона, а не по разпоредбите на слугинското държание на българската прокуратура към ръководството в България, което си отиде на 4 април. Това не може да бъде прокуратура ", съобщи Рашков пред " Евроком ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР