Бившият съветник на американския президент по националната сигурност Джон Болтън

...
Бившият съветник на американския президент по националната сигурност Джон Болтън
Коментари Харесай

Бивш съветник на Тръмп твърди, че той търсел китайска помощ да бъде преизбран и искал САЩ да излезе от НАТО

Бившият консултант на американския президент по националната сигурност Джон Болтън упрекна Тръмп, че е търсил помощ от Китай, с цел да завоюва на изборите през ноември, съгласно сензационни фрагменти от идната му книга, оповестени от американските медии.
В фрагменти, оповестени по едно и също време от The Wall Street Journal, The New York Times и The Washington Post, някогашният консултант споделя, че през юни 2019 година Доналд Тръмп е " отклонил диалога към идващите президентски избори, намеквайки за икономическия потенциал на Китай да повлияе на акцията и умолявайки Си да обезпечи успеха му ", написа БГНЕС.
По време на този диалог в коридорите на срещата на върха на Г-20 в Осака американският президент " акцентира смисъла на земеделските производители и увеличението на китайските покупки на соя и пшеница вследствие на изборите ", написа в записките си Болтън.
Изтичането на тези фрагменти в пресата идва единствено ден след юридическите дейности от страна на администрацията на Тръмп да се опитат да блокират плануваната за 23 юни премиера на книгата " Стаята, където това се случи. Мемоари от Белия дом ".
" Разговорите на Тръмп със Си отразяват освен несъответствията в неговата комерсиална политика, само че и взаимовръзката в съзнанието на Тръмп сред неговите лични политически ползи и американския народен интерес ", споделя 71-годишният Джон Болтън, консултант по националната сигурност от април 2018 година до септември 2019 година
" Този и безчет други сходни диалози с Тръмп потвърдиха едно радикално недопустимо държание, което подкопава легитимността на президентството като такова ", упреква той.
Болтън даде и различен образец - че Тръмп е бил подготвен да сложи ултиматум за излизането на неговата страна от НАТО по време на срещата на върха на алианса в Брюксел през юли 2018 година.
В книгата си Болтън си напомня момента, когато на срещата на върха на НАТО през лятото на 2018 година Тръмп е взел решение да осведоми съдружниците, че Съединени американски щати ще излязат от Алианса, в случай че не усилят доста разноските си за защита до януари 2019 година
" Ние ще напуснем и няма да пазиме тези, които не са платили ", се казвало в посланието, което Тръмп е продиктувал на своя консултант. Болтън се опитал да не даде публичност на тази опасност и се разтревожил още повече, откакто стопанинът на Белия дом му споделил: " Не желаете ли да влезете в историята? ".
Болтън също по този начин споделя по какъв начин Тръмп е хокал американския генералитет, настоявайки за изтеглянето на войските от Близкия изток, Африка и Европа “. На едно от съвещанията с висшите военни от Пентагона, което се е състояло в постоянно посещаваното от Тръмп голф игрище в Бедминстър, щат Ню Джърси, стопанинът на Белия дом сякаш му споделил: " Искам да се изтеглим отвред ".
Книгата на Болтън трябваше да излезе още през март, само че обявата ѝ бе отсрочена за началото на май, а по-късно до 23 юни. Тръмп назначи Болтън за собствен консултант по националната сигурност през март 2018 година и го уволни след 18 месеца.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР