Бившият ръководител на младежката организация на ГЕРБ в Русе се

...
Бившият ръководител на младежката организация на ГЕРБ в Русе се
Коментари Харесай

Бивш шеф на МГЕРБ в Русе се оплака от непредизвикан арест на протеста

Бившият началник на младежката организация на ГЕРБ в Русе се оплака, че е бил неоснователно арестуван от полицията по време на антиправителствения митинг на 2 септември. Павел Цветков написа във фейсбук профила си дълъг роман с последователност на случилото се оня ден със заглавие: " Арестуван и упрекнат. Под опасност от пет години затвор. Или за ориста на една членска карта ".

Тази вечер от трибуната на митинга потвърдиха новината за ареста на Цветков. От пресцентъра на ГЕРБ обявиха за " ", че регионалният координатор на ГЕРБ-Младежи в Русе се споделя Радослав Дудев. Той не е ходил на митинг. Бившият регионален координатор се споделя Павел Цветков. От 7 месеца той не заема този пост. Нямаме информация какво е правил той "

" Сега " публиква без редакторска интервенция цялата история на Павел Цветков:

Арестуван и упрекнат. Под опасност от пет години затвор. Или за ориста на една членска карта.

До всички мои другари в ГЕРБ (и не само). Реших, че е значимо да знаете по какъв начин работят хората, които подкрепяте, сега, в който се обърнете против тях. Които аз също подкрепях допреди години и за които работих непринудено, в името на една имагинерна идея. Трудно ми е да обявявам това обществено, жалост ми е. Защото към момента има доста хора измежду Вас, които почитам и които знам, че в действителност имат вяра в тази идея. Но считам, че е значимо да знаете какво се случи с мен и доста други на 02-03 септември и сами да извършите заключения желаете ли да подкрепяте това. Аз персонално до неотдавна имах вяра, че нещо ще се промени и пазех участието си в партията. Но по-късно, което видях с очите си, решението ми към този момент е взето.

На 02.09 пътувахме с Людмил Радулов от Русе, с цел да подкрепим националния митинг. Включихме се към 19 часа. Говорихме си с хората от площада, разменяхме отзиви, хрумвания. На митинга имаше дребни групи от ултраси, носещи маски, които непрекъснато уговаряха нещо, сновяха напред-назад, водеха телефонни диалози и ясно се отличаваха от болшинството естествени хора на площада. Около 22:15 стартира обстрелът с бомби върху служителите на реда. Експлозиите звучаха ужасно. Освен бомбички се хвърляха шишета, камъни, павета и каквото още можеше да се откри по площада. Имам доведен брат, който работи в Жандармерията и знаех, че е някъде там към Народното събрание и може да пострада. Впоследствие разбрах, че е ударен от хвърлено паве. През цялата вечер разговаряхме с доста хора и непрекъснато обяснявах, че това не трябва да се случва, тъй като тези момчета са там с цел да си правят работата и работят по заповеди.

След близо половин час обстрел, в който момчетата от Полицията единствено се прикриваха с щитовете, без да вършат нищо друго, в един миг очевидно получиха заповед и започнаха да вършат тактически придвижвания, с цел да разделят хората и да разпилян митинга. В този миг всички тези, които сипеха бомби и павета, бързо се изпариха. След няколко минути служителите на реда малко по-малко заградиха площада и с Людмил се придвижихме до една дребна уличка зад Президентството. От едната страна на улицата се бяха подредили група служители на реда. Ние от другата страна си говорехме умерено с хората в близост. В един миг кордонът потегли към нас. Повечето побягнаха. Аз първоначално се затичах, понесен от тълпата, само че в един миг взех решение, че откакто не съм направил нищо неправилно, няма от какво да тичам и стопирах. За страдание съм сбъркал. Едно от момчетата ме събори на земята. Беше разгневен. Разбираемо след канонадата, която се изсипа на главите им доскоро. Въпреки че напълно му спомагах, крещеше едни и същи заповеди по няколко пъти. Закопча ме, изправих се и ме поведе. От другата страна ме подхвана втори чиновник. При прекосяване през една навалица, вторият ме ръгна няколко пъти в ребрата. С голяма учуда го попитах за какво го прави. Отговори разярено: " А ти за какво до доскоро хвърля бомби против нас, веднага ще видиш!? " Погледнах го в очите и го попитах в действителност ли счита, че аз съм хвърлял бомби против него. Замълча.

Отведоха ме настрана от Народното събрание и ме сложиха на тротоара. Там към този момент имаше трийсетина други арестувани " нарушители ", закопчани с белезници или свински опашки. Продължаваха да водят още. Част от полицейските чиновници бяха към момента разярени и подвикваха на насядалите неща от сорта “Ей в този момент ще видите, шибани копеленца! ”, " Ще ви съсипем живота, отпадъци! " и така нататък Впоследствие от друго арестувано момче публицист разбрах, че огромна част от чиновниците на площада в действителност не са служители на реда, а наемници от компания " Делта гард ". За непознатите единствено ще загатна, че това е охранителна компания, спрягана за близка до властта, която е известна с голям брой скандални акции и побои от чиновниците ѝ.

Принципно постоянно съм се противопоставял и съм подлагал на рецензия всевъзможни изказвания за заприказва и конспирации, само че в тази ситуация събитията в действителност се случиха по метода, по който го изтълкуваха доста обществени персони след това. Около половин час момчетата от Министерство на вътрешните работи и Жандармерия бяха обстрелвани с бомби и павета, без да получат заповед да мръднат. Хвърлящите бомби не бяха повече от 40-50 при над 5000 на площада. След това ултрасите внезапно изчезнаха и тогава започнаха тактическите дейности по разпространяване и към този момент разярените след обстрела служители на реда залавяха на инцидентен принцип хора по улиците. Внушение или не, няма по какъв начин да кажа сигурно, само че нещата в действителност изглеждаха по този метод.

След 45 минути седене на тротоара с белезници, ни водиха с няколко момчета в Трето районно. Накараха ни да подпишем куп неща и ни вкараха по килиите. Оттам нататък стартира едно безпределно очакване, което, въпреки че продължи едвам 20 часа, на всички ни се стори като седмица. Условията в килията бяха такива, че откровено започнахме да съчувстваме даже и на същинските криминали, минали преди този момент от там. За да бъда задоволително разказвателен без да влизам в дълги детайлности, единствено ще кажа, че част от предходните жители бяха изписали с изпражнения разнообразни мъдри мисли по стените.

В трите килии бяхме общо към 15 момчета, измежду които имаше двама публицисти, млад доктор от Пирогов, притежател на мебелна компания, ИТ експерт, чиновник в Европейската централна банка и други сходни съмнителни фигури. Аз и всички тези момчета, арестувани по същия метод като мен - създали грешката да решим, че няма за какво да бягаме, откакто не сме направили нищо неправилно - се оказахме с обвинявания за едро безчинство, заплашващо ни с пет години затвор.

Обвиненията са на база свидетелски показания от някои от чиновниците на Министерство на вътрешните работи. Те са ме видели да " мятам бутилки по униформени и с изключителна смелост да наскърбявам, дърпам и блъскам полицейски чиновници и да съпротивявам се при задържане ". Всеки един от Вас, съгласно това какъв брой ме познава, може да реши кое от тези действия съм кадърен да извърша. Обвиненията на съвсем всички момчета в ареста бяха направени по образец, със свидетелските показания на едни и същи четирима служители на реда.

Освободиха ни към 21 часа, три часа преди крайния период по закон. Адвокатът, с който разговаряхме малко преди да ни освободят, сподели, че при задържането и престоя ни в ареста, от чиновниците на Министерство на вътрешните работи са направени десетки нарушавания на закона и правата ни, като да вземем за пример отказваха ни диалози с юрист, снимаха ни без наше единодушие, подведоха ни да подписваме куп неща без наличие на юрист и други.

Това се случи в нощта на 02 септември. Това сме гамените и хулиганите, които бяхме по арестите. Щях да го усещам просто като забавно преживяване и опит и даже към този момент да се развличам с това, в случай че не присъстваше опасността от 5 години затвор по член 325, алинея 2 от Наказателен кодекс. Бъдете спокойни, няма да стане. Предполагам. Адвокатът, който пое случаите на огромна част от нас, твърди, че всичко по обвиняванията е неуместно и нищо не може да се случи.

Заключенията ми от видяното обаче остават. А присъединяване ми в партията, в която към момента имах очаквания, че участва някакъв морал и праволинейност - към този момент и официално прекъснато.

Иронията беше, че при обиска в ареста, от портфейла ми извадиха и описаха позабравената членска карта на ГЕРБ, която към момента стоеше там. Иззета при арест на митинг против ръководството на ГЕРБ.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР