Бившият премиер Бойко Борисов трябва да бъде повикан на разпит.

...
Бившият премиер Бойко Борисов трябва да бъде повикан на разпит.
Коментари Харесай

Рашков: Борисов трябва да бъде разпитан /ОБЗОР/

Бившият министър председател Бойко Борисов би трябвало да бъде извикан на разпит. Това разгласи в изявление за Нова тв вицепремиерът и вътрешен министър Бойко Рашков. Поводът е сигнал до Рашков от предприемач, който твърди  че водачът на ГЕРБ му е оказвал напън да не уличава негов министър в корупционна скица.

Скандалът гърми от сутринта, когато стана ясно, че двама някогашни топ прокурори и някогашен следовател са призовани за разпит в националната полиция. Прокурорите са някогашният градски обвинител на София Николай Кокинов и някогашният зам.-главен прокурор Бойко Найденов, който за малко бе и обвинител № 1. Следователката е Бисерка Стоянова, която първо е била призовата, след това от полицията се отказали.

И от Министерство на вътрешните работи, и от прокуратурата потвърдиха за разпитите. „ В хода на инспекцията някогашни магистрати и настоящ чиновник на Национална следствена служба, в качеството му на жител, са били поканени в основната дирекция, с цел да дадат писмени сведения “, прецизират от вътрешното ведомство. Оттам обаче не прецизираха по каква инспекция са призовани, с цел да дадат показания.

Става дума за сигнал на предприемач от 2009 година, който твърди, че е бил заплашван от водача на ГЕРБ Бойко Борисов. Преди седмици за подобен сигнал заяви служебният министър Бойко Рашков в предаването на Сашо Диков по „ Евроком “.

„ Има данни за осъществяване на закононарушение на един от министрите на Борисов. На процедура, министър-председателят се е застъпил за своя министър и е принуждавал този човек да отдръпна своите показания, които, в случай че те бяха останали, този министър щеше да влезе в пандиза. Защото става дума за 200 хиляди лева към оня миг “, сподели тогава Рашков пред журналиста.

Днес стана ясно, че по същия сигнал в полицията е свикан и към този момент се е явил някогашният аграрни министър Мирослав Найденов. „ Бях извикан в Главната дирекция, дадох показания. Питаха ме небивалици, с които се пробват да уязвят един някогашен министър председател “, изясни някогашният министър. Бившият градски прокурор на София Николай Кокинов също беше сбит. „ Бях извикан в полицията и дадох пояснения за неща отреди 12-13 години. Няма да разясня тематиката на инспекцията “, сподели той.

На изключителна конференция по-рано денем Бойко Борисов разгласи, че задачата на всички офанзиви бил само той. Борисов съобщи, че чака да го извикат на разпит, само че предвижда, че това ще стане директно преди изборите, „ с цел да има панаири ”. Бойко Борисов дефинира протичащото се като предизборно мероприятие, проведено от „ всякакви пияници “.

„ Факти за оказано давление върху този очевидец от страна на Борисов този човек да отдръпна показанията, които са били доказателство за уличаване на един от министрите тогава в корупционно закононарушение ”, уточни през днешния ден Рашков.

„ Някой се опасява, и то доста, от обстоятелството, който ще бъде открит оттук насетне ”, счита вътрешният министър.

„ Аз не наглеждам работата на оперативната работа по инспекцията. Ако тя реши, че това е належащо, той би трябвало да бъде свикан и разпитан. Мисля обаче, че тази инспекция няма да бъде пълноценна, в случай че не бъде подложен на разпит ”, съобщи Рашков.

Вътрешни хора в Министерство на вътрешните работи пробват да пречат на инспекцията. Прекият началник на оперативния служащ, на който е предоставена инспекцията, е направил нужното да осуети призоваването и разпита на една следователка от Националната следствена работа. Ще извърша доста деликатна инспекция какви са претекстовете на този директен шеф да попречва изясняването на въпрос посредством разпит на настоящ магистрат ”, сподели още вътрешният министър.

„ Става въпрос за някакъв сигнал от 2009 година. Нито го знам този човек, нито го познавам. И в този момент разиграват целия този панаир, целия този цирк, не против прокурори, следователи или предприемачи. Целта съм аз. Никога от моята уста такива фрази, че ще изпращам някой някъде, не са изричани. Нямам спомен никакъв ”, сподели Борисов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР