Бившият параолимпийски шампион Оскар Писториус, който беше осъден заради убийството

...
Бившият параолимпийски шампион Оскар Писториус, който беше осъден заради убийството
Коментари Харесай

Оскар Писториус излиза от затвора 11 г. след като уби приятелката си

Бившият параолимпийски първенец Оскар Писториус, който беше наказан поради убийството на приятелката си Рийва Стийнкамп, ще излезе от пандиза предварително.

Той ще бъде освободен условно през януари 2024 година - единадесет години след нелепата гибел на младата жена.

Южноафриканският лекоатлет беше наказан за това, че разстреля Стийнкамп измежду нощ точно на Свети Валентин през 2013 година

Неговата версия беше, че убийството се е случило по простъпка - дамата се е намирала зад вратата на банята, а той решил, че апаш е нахлул в дома му и решил да стреля.

Родителите на Рийва обаче настояват, че Писториус е излъгал пред съда и съзнателно е лишил живота на приятелката си.
Майката на жертвата отхвърли да взе участие в чуването по молбата му за предварително освобождение, като споделя, че " няма сили да се изправи лице в лице против него на този стадий ". " Не имам вяра във версията на Оскар, не мисля, че някой различен му има вяра. Моето най-скъпо дете е крещяло за живота си. Смятам, че той е знаел, че стреля по Рийва ", се споделя в декларация на Джун Стийнкамп, прочетена пред публицисти от другар на почерненото фамилията.
Оскар Писториус беше на 27 години, когато се случи съдбовният случай.

По това време той беше знаменит лекоатлет - притежател на шест златни медала от Параолимпийски игри за тичане на 100, 200 и 400 метра.

Той беше и първият човек с ампутирани крайници, който се състезава на Олимпийски игри през 2012.

Наричаха го Blade Runner поради специфичните протези, които му позволяваха да тича на лекоатлетическите писти - съгласно някои критици те са му давали конкурентно преимущество даже по отношение на спринтьорите без увреждания.

Звездната му кариера обаче завърши с новината за убийството на приятелката му в имението му в Претория.

Писториус призна, че е стрелял четири пъти по Стийнкамп, тъй като решил, че в къщата му се е промъкнал апаш.

Делото против него продължи няколко месеца, като през октомври 2014 той беше наказан на 5 година отнемане от независимост. Присъдата му беше увеличена на 13 година и пет месеца след обжалване и смяна на състава на закононарушението.

Пускането му на независимост е под редица условия, които ще се следят до декември 2029 година

Писториус няма право да напуща региона на Претория без позволение, ще бъде задължен да посещава стратегия за психична терапия на гнева и ще би трябвало да поставя публично потребен труд.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР