Бившият папа Бенедикт Шестнадесети се изказа срещу предложенията за ликвидиране

...
Бившият папа Бенедикт Шестнадесети се изказа срещу предложенията за ликвидиране
Коментари Харесай

Оттеглилият се папа изненадващо защити безбрачието на свещениците

Бившият папа Бенедикт Шестнадесети се изрече против предложенията за очистване на безбрачието на свещениците в книга, която следва да излезе, съобщи ДПА. Тя е отдадена на рецесията в Римокатолическата черква вследствие на многочислените разкрития за полови злоупотреби.

В рядка обществена демонстрация след отдръпването си от папския трон преди три години, Бенедикт влиза в полемика със съавтора на книгата кардинал Роберт Сарах, гвинеец по рождение, като споделя, че свещениците не би трябвало да се поддават на изкушението да се отхвърлят от своето безбрачие. Книгата е озаглавена " От дъното на душите си: Свещеничеството, безбрачието и рецесията в Католическата черква ".

След многочислени случаи на полови злоупотреби от страна на католически свещеници, разкрити по света, се чуват от ден на ден апели както в църковните среди, по този начин и отвън тях, за слагане завършек на многовековната възбрана те да встъпват в брак.

Бившият папа обаче счита, че ролята на свещениците би трябвало да продължи да бъде тази на " оженени за църквата ".
As I digest this, I`m realizing how incredible it is. A former pope speaking in public about something his successor is currently in the process of considering.
— Joshua McElwee (@joshjmac) January 12, 2020

" Свещеничеството претърпява тежки времена - написа Бенедикт в книгата, която ще се появи на 20 февруари. - Ранени от разкритията за толкоз доста кавги, комплицирани от непрестанното слагане под въпрос на тeхния обет за безбрачие, доста свещеници се изкушават от мисълта да се откажат и да изоставят всичко. "

Тази изразена в книгата позиция на Бенедикт се появява, откакто синодът на епископите във Ватикана реши през октомври, че е допустимо в изключителни случаи да бъдат ръкополагани женени мъже (напр. отдалечени региони на Амазония, където няма задоволително свещеници - бел. ред.).

Това се преглежда като първична стъпка към очистване на безбрачието. Решението бе посрещнато с гневни рецензии от консервативното духовенство заради опасения, че премахването на безбрачието може да стане непрекъснато, отбелязва ДПА.

Бившият папа живее в манастир във Ватикана, откакто стана първият от близо 600 години глава на Римокатолическата черква, който се отдръпва от Светия трон. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР