Бившият народен представител Весна Бендевска, настоящ член на Комисията за

...
Бившият народен представител Весна Бендевска, настоящ член на Комисията за
Коментари Харесай

Властите в Скопие инспектират клуба Иван Михайлов

Бившият депутат Весна Бендевска, сегашен член на Комисията за отбрана и попречване на дискриминирането, инспектира българския клуб " Иван Михайлов " в Битоля. Тя сподели, че инспекцията е по тъжба на съдружие на жители, подали сигнал за дискриминация в Клуба, само че не разкрива кое държание е подадено като дискриминационно.
снимка/архив
„ Това е инспекция по реда на чл.29 от Закона за предварителна защита и отбрана от дискриминация. Работим по петиция, подадена от Сдружение на жители с състоятелен интерес. Длъжни сме да изслушаме и другата страна. Този път дойдохме за оповестена инспекция отпреди седмица в обекта на евентуалния дискриминатор, както е посочено в подадената тъжба. Комисията не дава и не предрешава обвинявания. То ще бъде произнесено след привършване на петицията. Има още няколко институции, които би трябвало да посетим, да докладваме документи, след което ще обявим мнението пред обществото и то ще бъде обществено налично на уеб страницата “, сподели Бендевска.

По време на инспекцията в клуба имаше единствено една полицайка, присъстваше и българският консул в Битоля Димитър Иванов. От българския клуб не пожелаха публично изказване, споделиха единствено, че инспекцията е осъществена на място.

БГНЕС напомня, че откриването на Българския културен център „ Иван Михайлов ” в Битоля през април провокира вълна от възмущение измежду македонския политически хайлайф, който упрекна България в провокация поради несъответствуващия избор на име на клуба. От страна на редица политици и общественици се стигна даже до апели за прекратяване на Договора за добросъседство и съдействие.

На 21 април, единствено седмица след отриването му, министър председателят на районен съд Македония Димитър Ковачевски съобщи, че до дни ще станат известни стъпките, които вероятно ще се подхващат по отношение на регистрацията на гражданското съдружие „ Ванчо Михайлов ” и откриването на културния център с това име в Битоля.

Преди това ще бъдат прегледани всички аспекти на този въпрос, след което ще се вземе решение за по-нататъшни дейности.

Според него, събитието по откриването на този център е „ освен това от провокация, защото разбуди духовете от предишното, защото става въпрос за персона, която е била помощник и на Хитлерова Германия, и на Италия на Мусолини, както и на Независимата хърватска страна на [Анте] Павелич ”.

Няколко месеца по-късно, в ранните часове на 4-ти юни артистът Ламбе Алабаковски подпали входната врата на българския клуб " Иван Михайлов ".

Няколко дни по-късно той беше арестуван, откакто самичък се яви в полицейското ръководство на града, само че доста бързо бе пуснат на независимост.

По време на антиеворпейските и антибългарски митинги при започване на този месец Алабаковски бе измежду главните оратори. Той изгори демонстративно " Договора с България, Преспанското съглашение и френското предложение ", които съгласно него били равностойни на фашизъм. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР