Бившият министър-председател Борис Джонсън и неговият финансов министър Риши Сунак

...
Бившият министър-председател Борис Джонсън и неговият финансов министър Риши Сунак
Коментари Харесай

Джонсън и Сунак имат най-голям шанс да оглавят Великобритания

Бившият министър-председател Борис Джонсън и неговият финансов министър Риши Сунак са двамата водещи кандидати, които биха могли да заместят Лиз Тръс като министър председател на Англия. Двамата биха могли да завоюват поддръжка в надпреварата за избор нa нов водач на Консервативната партия, написа Reuters  в собствен разбор по тематиката.

Тръс подаде оставка в четвъртък, поставяйки завършек на едвам 6-седмично ръководство – най-краткото в историята на страната. Веднага по-късно тези, които желаят да я заменят, се пробваха да си подсигурят 100-те гласа от консервативните законодатели, нужни в конкуренцията, която би трябвало да излекува раните на партията.

Според социологически изследвания консерваторите са изправени пред загуба на идващите национални избори. Който и да завоюва, ще стане петият английски министър председател, избиран за последните 6 години.

Победителят ще бъде разгласен в понеделник или петък идната седмица.

Борис Джонсън, който бе свален с избор на съмнение доскоро повече от три месеца, наподобява, че стартира още веднъж да напредва в надпреварата дружно с Риши Сунак – министърът на финансите в неговия кабинет.

Мисля, че той (Джонсън) има потвърден опит да обърне нещата. И съм сигурен, че сътрудниците ми чуват това обръщение мощно и ясно “, сподели консервативният народен представител Пол Бристоу за Джонсън по радио LBC.

„ Борис Джонсън е персонажът, от който Лейбъристката партия се опасява. Борис Джонсън може да завоюва идващите общи избори “, сподели той.

Джонсън, който напусна поста, сравнявайки себе си с римски деспот, приближаващ на власт два пъти, с цел да отблъсне рецесии, въпреки всичко може да се сблъска с компликации в конкуренцията за 100-те гласа, откакто тригодишният му мандат бе засенчен от кавги и обвинявания в неприлично държание.

Един от някогашните му съветници, който към този момент не беседва с Джонсън и пожела анонимност, сподели, че е малко евентуално той да реализира задачата си, откакто отблъсна десетки консерватори по време на скандалния си мандат. Но Уил Уолдън, който също е работил за Джонсън, сподели пред Sky News, че някогашният министър председател се връща от отмора и прави сондажи.

Надпреварата стартира в четвъртък, единствено часове откакто Тръс застана пред офиса си на " Даунинг Стрийт " 10, с цел да каже, че не може да продължи повече да ръководи.

Сунак, някогашен финансов анализатор на Goldman Sachs, който стана министър на финансите, тъкмо когато пандемията от COVID-19 удари Европа, е любимец измежду букмейкърите, следван от Джонсън. На трето място е Пени Мордаунт – някогашен министър на защитата, известна измежду членовете на Консервативната партия.

Никой не е декларирал публично своята кандидатура.
Тръс напусна
Тръс се отдръпна в четвъртък след най-краткия и най-хаотичен мандат като английски министър председател, откакто икономическата ѝ стратегия разруши репутацията на страната за финансова непоклатимост и остави доста хора по-бедни. Тръс сподели, че към този момент не може да извършва програмата си, откакто икономическият ѝ проект разбуни пазарите и се озова в обстановка, в която бе принудена да назначи нов министър на финансите.

Затова приказвах с Негово Величество краля, с цел да го уведомя, че депозирам оставка като водач на Консервативната партия “, сподели Тръс, която бе подкрепена единствено от брачна половинка си, а нейните помощници и лоялни министри видимо отсъстваха.

Гледката на още един неизвестен министър председател, който изнася тирада за оставка на Даунинг стрийт - и началото на нова конкуренция за водачество - акцентира какъв брой нестабилна е станала английската политика след гласуването през 2016 година за овакантяване на Европейския съюз.

Някои консервативни законодатели се надяват конкуренцията за заместител на Тръс да бъде бърза и лесна, призовавайки всички да се обединят към един претендент, с цел да понижат болката от следващото тежко съревнование.

Сунак, потвърдено прав в предизвестията си, че фискалният проект на Тръс заплашва стопанската система, е любимец, само че остава надълбоко неизвестен измежду някои консерватори, откакто оказа помощ за предизвикването на летния протест против Джонсън.

Мордаунт се преглежда като чифт свежи ръце, значително неопетнени от предходни администрации. Но тя също не е тествана и към този момент изостава от Сунак и Джонсън в намирането на поддръжници.

Който и да поеме партията, би трябвало да изкачи планина, с цел да се опита да възвърне или възобнови репутацията на Консервативната партия, която държи огромно болшинство в Народното събрание и няма потребност да привиква общонационални избори най-малко още две години.

„ Дали промяната на водача ще бъде задоволителна или не, с цел да направи консерваторите фактически електорално надеждни, сигурно е доста противоречиво “, сподели политологът Джон Къртис пред LBC.

Проблемът за консерваторите е, че обликът им като партия, която може да се грижи за стопанската система... в този момент е доста, доста мощно очернен и може да бъде доста мъчно да се възвърне в границите на две години. “
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР