Бившият министър на външните работи на Италия Луиджи Ди Майо

...
Бившият министър на външните работи на Италия Луиджи Ди Майо
Коментари Харесай

Политически пазарлъци на Ботуша

Бившият министър на външните работи на Италия Луиджи Ди Майо показа през днешния ден новата си партия, която ще се яви за първи път на парламентарни избори в Италия. Партията се назовава " Граждански ангажимент ", съобщи АНСА.

Доскоро Ди Майо беше член на антисистемното " Движение 5 звезди " на някогашния министър председател Джузепе Конте. Той се отдели от него дружно с още десетки парламентаристи през юни поради различия сред него и Конте по отношение на политиката на Италия по отношение на Украйна и по-специално оръжейните доставки за тази страна. Това сложи началото на държавната рецесия, довела в последна сметка до оставката на държавното управление на Драги и до насрочване на предварителни избори за 25 септември.

Логото на партията на Ди Майо включва пчела и някогашният външен министър съобщи, че това е по този начин, тъй като партията се концентрира върху опазването на околната среда и битката с климатичните промени. " Когато пчелите изчезнат, ще изчезне и човечеството ", сподели през днешния ден Ди Майо.

Същевременно ръководителят на коренно дясната партия " Лига ", някогашният министър на вътрешните работи Матео Салвини прикани всички регионални съветници от неговата политическа мощ да дарят по 5000 евро за финансиране на акцията за предварителните избори, отбелязва АНСА.

Бившият министър на индустрията Карло Календа, който е водач на центристката партия " Действие ", пък показа през днешния ден условия за сформиране на коалиция с лявата Демократическа партия на някогашния министър председател Енрико Лета, съобщи АНСА.

Двете партии договарят от известно време в тази тенденция. Но Календа се оплака, че в началото Лета му е споделил, че неговата стратегия за изборите ще включва доста от управленческата стратегия на досегашния министър председател Драги, а след това му е показал нещо по-различно. Освен това на Календа не се понравило това, че към партията на Лета се причисляват някогашни членове на " Движение 5 звезди ", които са съдействали за рухването на държавното управление на Драги предишния месец.

Към партията на Календа пък се причислиха две министърки от кабинета на Драги - Мария Стела Джелмини и Мара Карфаня, които бяха водещи фигури в дясната партия на някогашния министър председател Силвио Берлускони " Форца Италия ", само че откакто тя не поддържа кабинета на Драги по време на избор на доверие в Сенат, те я напуснаха.

Календа предизвести през днешния ден Лета, че в случай че сред тях не бъде формирана коалиция, то той ще се ориентира към предизборна коалиция с центристката партия " Италия Вива " на някогашния министър председател Матео Ренци.

Допитванията към този момент дават преднина на десноцентристката коалиция, в която влизат " Италиански братя " на Джорджа Мелони, " Форца Италия " и " Лига ". Трите партии към този момент имаха среща, с цел да дефинират предизборната си линия и се схванаха, че онази от тях която получи най-вече проценти на изборите в границите на обединената коалиция, ще излъчи след това министър председател. Тъй като към този момент партията на Мелони е с максимален % (около 22-24) всред трите в дясната коалиция, мнозина се притесняват, че това може и да е тя.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР