Бившият министър на образованието Красимир Вълчев намекна, че далера с

...
Бившият министър на образованието Красимир Вълчев намекна, че далера с
Коментари Харесай

Красимир Вълчев заподозря страшна далавера с тестовете за учениците: Харчат се милиони при нищожен процент положителни проби. Образованието и децата ни явно са по-низша ценност от депутатите

Бившият министър на образованието Красимир Вълчев загатна, че далера с комисиони е в дъното на въведените проби в учебните заведения. Той прикани този тормоз и за учениците, и за учителите и родителите им да отпадне неотложно, като изброи и аргументите, че това би трябвало да се случи.

В обява във Facebook, Вълчев направи и паралел сред въведеното тестване на учениците и днешното решение на Парламента, че представителите на народа могат да вървят на работа без да имат зелени документи, другояче натресени от здравното министерство на служебния кабинет на всички останали българи.

Ето какво написа Красими Вълчев, без редакторска интервенция:

" Тестовете в учебните заведения би трябвало да отпаднат и всички възпитаници да се върнат абсолютно в класните стаи. Има най-малко три аргументи за това:
свързани новини69117на 19.11.2021
1. Съмнения, че всичко се прави поради комисионни. Доскорошният заместник-министър Димитър Петров беше сладкодумен: " С тестванията се занимава министърът персонално и неговият началник-кабинет Лидия Чорбанова. В нейния кабинет се викаше комисията, диктуваше се какво да се написа, след това се изготвяха ранглисти. Попитайте нея за какво са толкоз скъпи ".

По-късно стана ясно, че от процедурата са отстранени компании, предлагащи доста по-ниски цени.

Министър Денков удостовери подозренията: " Когато обсъждаха тестванията, имаше наш представител, само че когато започнаха да се разискват съответни компании, той беше помолен да не участва ". Ако закупуването на проби продължи, остават подозренията, че това се прави поради корупционни ползи.

2. Незаконосъбразност и противоконституционност. Всяка просветителна система съдържа принцип на задължителност. У нас този принцип е в член 53 от Конституцията и споделя, че образованието на децата е наложително до 16-годишна възраст. Родителите не могат да вземат решение дали детето им да учи, те са задължени да обезпечат образованието на децата си, а страната и общините са длъжни да обезпечат условия. Задължението за родителите, страната и общините подсигурява правото на обучение на детето. Както не е разрешено на родителите да бият и да осакатяват физически децата си, по този начин и не им е разрешено и да ги лишават от обучение и да ги осакатяват от житейски благоприятни условия и право на пълностоен и благополучен живот.

В момента близо 40 % от децата са оставени като " слушатели ", т.е. нито учат присъствено, нито получават ефикасна форма на обезщетително електронно образование. МОН няма законово съображение да дели паралелките и да анулира правилото на задължителност. Няма и морално право да го прави. В България над 20 на 100 от децата са от фамилии с недостиг на отговорност на родителите към образованието им. Възможността родителите на тези деца да вземат решение дали да вървят на учебно заведение е пагубно за тях и заличава напъните, които се поставиха по Механизма за обгръщане и задържане на децата и учениците.

3. Неефективно разходване на бюджетни средства и неправилен труд. Нищожният % позитивни проби - под 0.05, демонстрира, че или децата не са съществени преносители, или закупените проби са некачествени и неточни. И в двата случая е безпричинно да се харчат милиони при толкоз невисок %. Със средствата за проби, които ще се изхарчат до Коледа, можеха да се модернизират над 300 спортни площадки или над 500 класни стаи в учебните заведения.

Отделно хамалогията - изгубено образователно време, ангажиране на десетки хиляди учители, родители и чиновници, стоварени тежки кашони, запазване на невалидни проби. При нищожния брой позитивни проби е по-логично да се вършат проби единствено при признаци.

П.С. Днес Парламентът реши, че в него може да се влиза и работи без зелен документ и условие за тест. Толкова ли по-нисша полезност са ни образованието и децата?! ", съобщи някогашният учебен министър и сегашен народен представител от ГЕРБ.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР