Бившият италиански премиер Силвио Берлускони направи сензационно изказване по време

...
Бившият италиански премиер Силвио Берлускони направи сензационно изказване по време
Коментари Харесай

Берлускони си приписа заслугата за прекратяването на Студената война



Бившият италиански министър председател Силвио Берлускони направи сензационно изявление по време на предизборната акция в Италия. По думите му той бил главният проектант на прекратяването на Студената война, оповестява "Ройтерс ".

"Когато бях в държавното управление през 2001 година, аз заявих обществено, че желая да сложа завършек на Студената война, която продължаваше в продължение на 50 години и беше извънредно изтезание ", уточни водачът на десноцентристкия блок в телевизионно изявление.

Тази рекламация може да изненада множеството историци, които настояват, че Студената война свършва сред рухването на Берлинската стена през 1989 година и разпадането на Съветския съюз през 1991 година Берлускони обаче е споделил, че тя е завършила през май 2002 година на срещата на върха на НАТО, на която той беше хазаин покрай Рим и на която участваха тогавашният американски президент Джордж У. Буш и съветският президент Владимир Путин.

"И аз съумях (в прекратяването на Студената война), тъй като тук в Рим, във военновъздушната база Пратика ди Маре през 2002 година убедих Джордж Буш и Владимир Путин, употребявайки всичките си гении за основаване на другарски връзки, да сложат завършек на Студената война ", посочи Берлускони.

По думите му, това е било сторено с "подписването на контракт с НАТО, предусещащ съдействие сред Руската федерация и НАТО в доста браншове, започвайки от трафика на опиати и оръжие ".

Срещата на върха завърши с декларация за връзките сред НАТО и Русия, която обезпечи механизми за съвещания и съдействие.

Консервативният блок на партията на Берлускони "Форца Италия " и техните крайнодесни съдружници - Северната лига и Италиански братя - се чака да завоюва най-вече депутатски места на изборите на 4 март, само че съгласно допитванията евентуално няма да имат безусловно болшинство. 81-годишният Берлускони, които беше отпред на четири държавни управления сред 1994 и 2011 година, постоянно е твърдял, че по време на неговото ръководство Италия е била по-уважавана на интернационалната сцена, в сравнение с е била при ръководствата на лявоцентристките обединения.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР