Бившият френски президент Никола Саркози, който вчера бе поставен под

...
Бившият френски президент Никола Саркози, който вчера бе поставен под
Коментари Харесай

Саркози най-вероятно е освободен

Бившият френски президент Никола Саркози, който през вчерашния ден бе подложен под стража, най-вероятно е освободен.

Тази нощ две тъмни коли напуснаха ръководството където Саркози беше извикан за разпит по делото за приемане на пари от Либия за неговата предизборна президентска акция през 2007 година

63-годишният Саркози до момента отхвърляше да отговори на призовките за разпит по случая, който беше деликатно прегледан през ноември, когато предприемач призна, че е доставил три куфара, цялостни с пари, от либийския водач като принос към първата кандидатура на Саркози за президентския пост.

Първи за задържането на някогашния президент оповестиха от уеб страницата за проверяваща публицистика " Медиапарт " и френския в. " Монд ".

До това се стигна няколко седмици, откакто някогашният помощник на Саркози Александер Джухри беше задържан в Лондон и освободен по-късно под гаранция.

Джухри бе върнат на авансово задържане през февруари, откакто Франция издаде втора заповед за арестуването му, преди чуване, планувано за 28 март.

Източник, непосредствен до следствието, също съобщи, че Брис Ортефо, министър по време на президентството на Саркози, също е бил разпитан във вторник като част от следствието.

Преди ареста му през януари, 59-годишният швейцарски жител Джухри беше добре прочут измежду десните политически хайлайф във Франция и отхвърляше да отговори на призовката за разпит в Париж.

Той беше обект на следствие, почнало през 2013 година от съдиите, проверяващи предходни изказвания, че либийският водач Муамар Кадафи и неговият наследник Сейф ал Ислам са обезпечили финансиране за напъните на Саркози да бъде определен отпред на Франция.

Саркози омаловажи обвиняванията като изказвания на отмъстителни членове на либийския режим, които му били гневни за присъединяване на Франция в ръководената от Съединени американски щати военна интервенция, която постави завършек на траялото 41 години ръководство на Кадафи.

Френско-ливанският предприемач Зиад Такиедин съобщи, че пътувал три пъти от Триполи до Париж в края на 2006 година и началото на 2007 година с пари в брой за акцията на Саркози.

Всеки път носел куфар, съдържащ от 1,5 до 2 милиона евро в банкноти от 200 евро и 500 евро, Такиедин твърди в изявление за френска медия, че е получавал парите от шефа на военното разузнаване на Кадафи Абдала Сенуси. /БГНЕС и АФП
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР