Бившият директор на Българска банка за развитие Стоян Мавродиев и

...
Коментари Харесай

Срещу Николай Стоянов от "Капитал" са заведени три дела за свързани със Стоян Мавродиев статии

Бившият шеф на Българска банка за развиване Стоян Мавродиев и кипърският жител Майкъл Тимвиос са завели каузи за клюка против финансовия редактор на вестник " Капитал " Николай Стоянов в Софийския областен съд. Става въпрос за общо три тъжби, от които за две предходната седмица са връчени призовки на журналиста и към този момент има планувани съвещания. По третата към момента няма предписание и не са получени документи.

Претенциите са към две разнообразни публикации от предходната година, които обаче са свързани между тях и в които са разказани косвени връзки сред Мавродиев и Тимвиос. Всеки от тях в своите недоволства твърди, че е самостоятелен от другия. Исковете са подадени в два следващи дни в средата на февруари 2021 година, малко над половин година след обявата на първата от публикациите.

Без да оспорва правото на всеки да пази името си в съда, редакцията на " Капитал " и акционерите в " Икономедиа " виждат в тези синхронно подхванати дейности опит за напън и заглушаване на сериозните медийни гласове в страната. Исковете носят някои от отличителните черти на, при които водещата концепция е не да бъдат извоювани, а да бъдат отказани медии, деятели, неправителствени организации и така нататък от дейна гражданска позиция под боязън от присъди или непостижими финансови наказания.
За какво са делата
Тъжбата на Майкъл Тимвиос е за материала от август 2020 година, който беше част от пакет публикации, отразяващи изказванията на някогашния народен представител Димитър Ламбовски, че е продал на офшорна компания на Мавродиев две къщи в Гърция. Това се е случило до момента в който той е заемал обществени постове (председател на Комисията за финансов контрол и шеф на ББР), като такива придобивки не попадат в имуществените му заявления. В публикацията се разказват косвените връзки и индикации, сочещи, че Мавродиев управлява тази и други компании, въпреки като действителни притежатели да са посочени разнообразни други лица, в това число и непознатия в България кипърски жител Майкъл Тимвиос. Последният смята, че това негово описване като " подставено лице " поврежда положителното му име и скапва имиджа му на сполучлив задграничен вложител. В общественото пространство не могат да се намерят негови изявленията или каквито и да е други материали, от които може да се научи за неговите бизнес триумфи и вложения в България и по света.

Претенцията на Стоян Мавродиев е във връзка публикацията, която наблюдава възхода и последните развития към най-голямата обществена компания в България с оценка надхвърляща 15 милиарда лева - " Кепитъл консепт лимитед ", която дълги години по този начин и не осъществя плана си за увеселителен мегакоплекс в Мусачево. През 2020 година следеното от хонконгския милиардер Стивън Ло сдружение възнамерява рестарт, само че на нов терен към село Кътина, който малко преди този момент е добит от компания на Майкъл Тимвиос. Тук на собствен ред Мавродиев твърди, че няма общо с фирмите на Тимвиос, а надлежно и с целия разказан в публикацията проблем. А точно, че вложението в " Кепитъл консепт лимитед " се употребява като инструмент за придобиване на " златни визи " и " златни паспорти " (гражданство/право на престояване на чужденци против инвестиции в страната) - процедура, която е мощно подложена на критика от Европейската комисия.
Какви са връзките
В двете публикации е обяснено, че наличните документални връзки сред двамата са косвени, само че задоволително основни. Повечето от тях са и категорично посочени, като в тъжбите не са оспорени: Тимвиос през 2002-2003 е в управителните органи на " Юнайтед консултинг ", компания, притежавана допреди това от Стоян Мавродиев и трансферирана на офшорни сдружения. Тимвиос през 2018 година придобива сдружението " Интертранс Риалти 17 " от брачната половинка на Мавродиев - Димитринка Мавродиева. Компанията на Тимвиос TDM audit services е посочена като инспектор на кипърски компании, които се свързват с Мавродиев. Включително на Vardesco Holdings, за която някогашният народен представител Димитър Ламбовски обществено твърди, че е благосъстоятелност на Мавродиев и на нея е продал две къщи в Гърция. Управител на няколко сдружения, декларирани като благосъстоятелност на Тимвиос, е Димитър Младенов. Той е изпълнителен шеф и на тогавашната компания на Мавродиев " Юнайтед консултинг ". Бил е и шеф и на " Рийл естейт венчърс " от 2006 до 2015 година - компания, която е еднолична благосъстоятелност на Стоян Мавродиев. По-голямата част от този интервал Мавродиев е на обществени длъжности, които го попречват персонално да е в управата на търговски сдружения.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР